onsdag 23 december 2015

God Jul var ni än är!

 Hela världen önskas God Jul! Vilken religion ni än tillhör och vilken politisk åskådning ni än delar. Julen står över sådant eftersom den bottnar i det gamla Midvinterblotet, som människor säkerligen har firat i tusentals år. Innan de begrep att efter mörkret vid isens kant så kommer ljuset tillbaka av sig självt. Djur skulle offras och ätas förr för att gudarna skulle vara nådiga och solen återvända. Elden har vi haft med oss i ungefär 400 000 år, tror man. Så det gick att värma sig i vintermörkret. 

Tomtarna är våra gamla hjälpandar, som står oss bi i denna mörka årstid. Stjärnan i granens topp är rätt självklar eftersom Venus är stor och grann både som afton- och morgonstjärna. Och enligt lång och uråldrig tradition så kommer vi alla från stjärnorna, vilket är sant också vetenskapligt. Glittret är symbol för isen och snön, som den här vintern ännu inte har kommit till oss.

Våra hjärtan klappar lite extra just på julaftonen eller juldagen. Och det är som det ska vara. Mänskligheten förenas i hoppet för välgång och en ny framtid. Vi ger varandra gåvor för att påminna oss själva om vår givmildhet. Och vår önskan om att alla ska ha det gott och väl. Vår egen jul i familjen kommer att vara till nyår ungefär. Eller längre i olika omgångar. 

Julgranen 2015.
En symbol för livets träd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar