onsdag 6 mars 2019

Demokratin svagare i Sverige

I en undersökning som Forum för levande historia har gjort anser 59 procent att demokratin har försvagats i Sverige under de senaste tio åren. Forum för levande historia tänker göra sitt för att människor ska stärkas i sin tro på demokratin. Att vi upplever att demokratin har försvagats kan bero av Januariavtalet då allt gjordes för att hålla sverigedemokraterna utanför fast så många som 19 procent skulle rösta på dem om det var val i dag. 

Många har åsikter på sociala medier i dag, men det betyder inte att dessa känner sig delaktiga i demokratin. Vårt samhälle har gått från att många tog del i samhället genom olika folkrörelser till att bli splittrat genom den stora folkomvandling som pågår i landet. Vårt samhälle är uppdelat i olika grupper och på landet är skillnaden större än i storstan. Forum för levande historia tänker bemöta konspirationsteorier och förintelseförnekare, men det är inte riktigt problemet i dag.

Sverige är helt annorlunda nu än tidigare genom den stora invandring vi har haft. Och skillnaden mellan människor uttrycks på ett brutalt sätt genom att de som inte har rätt att vara här - illegala invandrare - får gå till tandläkare och betala 50 kronor för behandling medan pensionärer får betala tusentals kronor. Den regering vi har och har haft har ömmat mer för utifrån kommande som var här illegalt än de som har bott här i landet hela sina liv. Åsikterna har varit att de utifrån kommande ska ta hand om oss andra. Medan i verkligheten är det vi som tar hand om dem. Det är fortfarande så att myndigheter och medier förtiger vad som händer i landet, eller tonar ned det, för att inte störa ordningen.

De som befinner sig i samhället och är omhändertagna av det ser sig själva som elit. Journalister har alltid varit med i det psykologiska försvaret, som har till uppgift att lugna folket. En ny myndighet för det psykologiska försvaret är tänkt att försvara oss mot utifrån kommande hot, men de inre hoten är lika påtagliga. Vi hade ett terrordåd i april 2017 och risken för fler sådana är uppenbara. Särskilt med den inriktning regeringen fortfarande har att vi ska vara mer vänliga mot utifrån kommande än våra grannländer någonsin har varit. Skjutningarna i Sverige är ett exempel på hur absurt olikt Sverige är mot andra länder.

Faksimil från Faktafabriken. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar