onsdag 20 mars 2019

Regeringen får bakläxa om terrororganisationer

Lagrådet säger nej till regeringens förslag att förbjuda medlemsskap i en terrororganisation. Det skulle strida mot den grundlagsskyddade rätten att vara med i föreningar. Så det kan fortsätta att vara fritt fram för alla i Sverige att ansluta sig till IS eller andra extrema organisationer vare sig de är till höger eller vänster politiskt sett. Eller religiösa. Och även om de är klassade som terrororganisationer. En grundlag tar lång tid att ändra. Det måste vara ett val mellan besluten och det ska tas av riksdagen två gånger med likalydande beslut. 

Regeringen ville få in två nya brott: deltagande i terroristorganisation och samröre med terroristorganisation. För nu säger naturligtvis alla terrorister i Syrien att de enbart körde ambulans, tog hand om sjuka och sårade eller skaffade mat och levde familjeliv. Enligt regeringens utredare så skyddas inte terrororganisationer av föreningslagen, men nu säger lagrådet att det är så att dessa organisationer skyddas. Samtliga EU-länder utom Danmark har en sådan lag som förbjuder deltagande i en terrororganisation. I Sverige har vi varit så rädda att störa muslimer och deras organisationer så vi lät bli att skaffa en sådan lag. Danmark har satt åt terrorister på andra sätt och har nu tagit ifrån en marockansk medborgare hans danska medborgarskap. Han uppmanade till terror två gånger och det räckte för att han skulle förpassas till Marocko och att han inte längre är medborgare i Danmark.

Dock kan regeringen köra över lagrådet precis som de gjorde i höstas med vapenlagen och förslaget om skärpta straff för innehav av vapen och handgranater. Vi får se hur det blir. Det var först terrordådet i Stockholm, som fick politikerna att vakna till. Före den 7 april 2017 trodde ingen att en terrorist skulle ge sig på Sverige och mörda människor på Drottninggatan. Trots att ett terrordåd hade skett i city nära Drottninggatan också 2010. Men då var gärningsmannen så klantig att han enbart tog död på sig själv. Så regeringen kunde fortsätta att vara naiv. 


Det vore stötande för det allmänna rättsmedvetandet
om regeringen följer lagrådets rekommendation
och inte går vidare med lagförslaget om
att förbjuda deltagande
och samröre med en terrororganisation
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar