måndag 18 mars 2019

Gökmen Tanis 37 från Turkiet ny terrorist

UPPDATERAT
I Utrecht i Nederländerna ses nu Gökmen Tanis som en ny misstänkt terrorist, som dödade tre och skadade nio vid en skjutning i en spårvagn. Han är en känd kriminell. Gärningsmannen undkom i en bil och är ännu inte infångad. I regionen är det nu den högsta terrornivån. Det kan eventuellt vara fler gärningsmän. Utrecht har ungefär 335 000 invånare och Nederländerna har skakats av en terrorattack senast förra året, då ett amerikanskt turistpar knivhöggs till döds i Amsterdam av en afghansk 19-åring. 
18:32
Det senaste är att Gökmen Tanis sköt en släkting först "av familjeskäl" och sedan sköt han alla som försökte ingripa. Det är hans familj i Turkiet som menar att han sköt den kvinnliga släktingen. Vilket skäl det egentligen var framgår inte. Han har stått inför rätta för våldtäkt den 4 mars och han har tydligen överfallit samma kvinna flera gånger och hotat med att bränna ned hennes hem. De skadade i skjutningen uppges nu vara fem människor.
18:43
Gökmen Tanis är nu gripen meddelar polisen på en presskonferens. Terrornivån har återgått till den näst högsta som är fyra, beroende på att han är gripen. 
19.3.2019
Ett brev som har hittats i flyktbilen Gökmen Tanis använde har stärkt misstankarna om att det verkligen är ett terrorbrott. Vad brevet innehåller är inte känt. Enligt polisen i Utrecht har de inte hittat någon koppling mellan offren och Gökmen Tanis, som familjen i Turkiet har sagt. Han kände inte människorna på spårvagnen.
20.3.2019
Ytterligare en man i 40-årsåldern har nu gripits i det som kallas "spårvagnsattacken" i medier. Farligt att säga terror det kan göra att vi vänjer oss vid detta, att det blir vardagsmat. Eller att vi känner oss mer hotade än som är rimligt och samhället riskerar därmed att bli våldsammare. I brevet som är hittat har Gökmen Tanis skrivit att dådet har begåtts i "Allahs namn" och att han hälsar "sina muslimska bröder". Hans far och bror är knutna till en turkislamsk rörelse. Gökmen Tanis far försökte få det till ett svartsjukedrama istället för terroristdåd. 
22.3.2019
Gökmen Tanis erkänner terrorbrottet på spårvagnen och han kommer att åtalas för terrorbrott. Han var radikaliserad och säger att han agerade ensam. 


Här är misstänkte gärningsmannen Gökmen Tanis fångad
på bild i spårvagnen före attacken.
Faksimil från Daily Mail. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar