tisdag 12 januari 2021

Jaha blev det vinter nu igen

 I Morgonstudion gottar sig reportrarna åt gulliga katastrofrapporter från Norrland. Det har snöat nämligen och ett par ambulanssjuksköterskor har åkt fast uppe i Ånge, men plogbilen räddade dem och körde framför dem så de kom fram. Så fint! Här hos oss är brandkåren hos grannen för de har översvämning i källaren. Huset är byggt på den gamla glada tiden, då man trodde att det gick att göra så. Gräva ned ett hus med källare där marken lutar och består av lera. Klart det blir översvämning när det har regnat och snöat i stort sett varje dag både förra året under hösten och nu i år. 

Det är sju meters skillnad i marknivå här på en kort sträcka. Men de har tur ändå för huset ger sig inte iväg i leran ner mot havet. Det blir bara översvämning och brandmännen är där under morgonen och slangar ut vattnet ur källaren. Den som sålde huset till dem hade tätat det för dyra pengar, men det håller inte förstås. Felbyggt från början.

I natt regnade det först här på Värmdö så att snön smälte och nu är det minusgrader igen så nysnön breder ut sig. Vintrarna kommer inte att upphöra lika lite som att havet kommer att sluka oss alla. Skräckpropagandan lär dock inte sluta. Värsta vintern någonsin, sade någon i Ångermanland på SVT i morse. Minnet hos mänskligheten är kort. Jag minns bandvagnarna som körde här när elen hade försvunnit för elnätet var nedtyngt av halvmeterdjup snö. Var inte ens tio år sedan. 

Men vi vill mentalt leva av berättelser och tro på vad vi säger. Det är mänskligt. Sanningen är det inte så noga med, utan det gäller att hitta på den mest fascinerande berättelsen om verkligheten och framtiden. Nu ska jag gå ut med mat åt fåglarna. De bara äter och äter. Och litar på att jag ger dem mer mat. Rådjuren har varit här och förstört deras behållare med mat, så jag får lägga maten på marken. Rådjuren är tama och flyttar sig knappt när jag öppnar dörren. De vill också ha mat och slänger ned fågelmataren på marken för att komma åt den. Eller också är det hjortarna. Våldsamt!


Nedan en flygbild över trakten där jag bor. Tomten vid pilen är till salu för drygt 5 miljoner kronor. En annan tomt i trakten närmar sig också 5 miljoner i bud. Då är husen som står på dessa tomter gamla sommarstugor. Priserna är så uppdrivna. Alla flyr från storstan.1 kommentar:

  1. Äntligen fick vi en vykortsvinter och såg solen
    Snödjup nu 38 cm från bar ett par cm under veckan som var

    SvaraRadera