fredag 30 september 2022

En smak på livet

Leif GW Persson har fått sitt liv skildrat i vår statliga television (två avsnitt) och dessutom sitter han i TV4 och smörjer kråset med rysk kaviar och oxmärg. Jo jag råkade se när han berättade om Jan Stenbeck som inte drack ihjäl sig, men väl åt sig till döds. Minns honom eftersom min älskling jobbade åt honom på Skeppsbron. GW är lika gammal som jag, fast en aning äldre, så han tycker inte det gör så mycket om han äter sig till döds nu. Så sade han i slutet av matprogrammet En smak på livet i TV4.

Undrar vilka fler program han ska bevista? Hur man blir begravd på bästa sätt? Han kanske vill bli begravd på sitt gods i Sörmland, men det får man ju inte. Dessutom verkar han inte äga stället utan hyr det. Hans livslånga mål att bli rik blev verklighet när han fick sparken från polisen efter Geijeraffären på 70-talet, då han hade skvallrat till DN och Peter Bratt om justitieministerns prostituerade. Jag minns den affären också eftersom jag jobbade då på DN. Och sällan har jag varit med om något redaktionsmöte, som var så pinsamt, som när chefredaktören förklarade varför DN måste backa och be om ursäkt till regeringen. Han är död nu så vi ska inte tala illa om honom, för han var väldigt omtyckt eftersom han var snäll. 

Men naturligtvis var det en katastrof att DN inte kunde sköta det där bättre och att Peter Bratt fick fel för sig om årtal. Olof Palme hade sådan pondus att det inte gick att gå emot honom. Svenska folket var socialdemokrater på den tiden liksom de flesta journalisterna på DN. Men en säkerhetsrisk var justitieministern absolut enligt Säpo och Doris Hopp hette bordellmamman som styrde träsket i Stockholm. Men Lennart Geijer frekventerade inte Malmskillnadsgatan förstås utan det gick mer diskret till när han ville umgås med denna sorts kvinnor, säger GW i dag. För denna callgirlverksamhet gällde maktens män med tjocka plånböcker. Det var ju inte ens olagligt på den tiden. 

Först tänkte GW ta självmord då på 70-talet eftersom hela hans yrkesliv hade ryckts ifrån honom och han åkte till jaktstugan för att skjuta sig, men så ångrade han sig i sista stund. Det blev Sven Melander av alla människor som stöttade honom och räddade livet på honom då. För GW var arbetslös och började istället skriva Grisfesten, som naturligtvis handlar om Geijeraffären, fast han förnekade det då. Och Sven Melander hjälpte honom där också och kom med idéer. Så kom det sig att han tjänade på en månad vad han tidigare hade tjänat på ett år genom att alla köpte hans böcker. 

Jo som sagt nu gäller det att använda GW Persson i alla möjliga program innan han går hädan av denna smak på fina rätter och goda drycker. Jag har nog aldrig sett en så stor mage, som den han håller sig med. Men lev nu en aning längre GW. Eller har du fyllt ditt liv så mycket det går? Jag kan förstå den tanken också. Själv har jag målet på 94 år ungefär, men ingen av oss vet förstås när vår tid inträffar. Denna dag är verkligt sorglig för oss eftersom den 26-åring i släkten som valde döden begravs i dag. 

Nu sitter han i TV4 och smörjer kråset. Vilka program har han inte varit med i ännu? Skynda att använda honom innan han försvinner. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar