torsdag 20 april 2017

Självmord den permanenta skadan

I kväll börjar en serie om självmord i SVT1. Jag har länge skrivit om dem, vilket en del har tyckt vara tabu. Det har varit så skamligt att ta livet av sig. Men det borde inte vara så. Det finns ingen skam i att inte orka leva längre, men som det sades i morse på Gomorron-programmet i SVT: det är alltid ambivalent. Personen vill leva, men orkar bara inte längre för livet har blivit för svårt och lidandet för mycket enligt den människan. 

I morse talades det om 15-årige William, som tog sitt liv, att familjen inte hade anat något förrän sista veckan eller så då det var en väldig röra i hans huvud, enligt honom själv. Det har gått tre år sedan han hittades död i garaget. Det är flest män och killar som tar livet av sig. Det är den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 15-44 år. Det manliga könet har mindre tålamod med svårigheterna och vill fly från dem. Den permanenta lösningen blir att fly till andra sidan. Williams mamma hade varit på en begravning med en familj som begravde sin vuxne son strax innan hon själv hittade sin son död.

Personen som tar livet av sig tar bort de möjligheter, som kunde ha funnits längre fram. Vad som hände med William vet egentligen ingen. Men han hade utvecklats mycket fort fysiskt och var kring 1.90 lång när han dog. Problemet är att de flesta människor är fast i sin mentala tankevärld, tror att tankarna är allt de är, och inte kan ta ett steg tillbaka från detta och se sitt liv i ett större perspektiv. Att koppla loss från alla motstridiga krav som finns i huvudet, som utgör den röra som den 15-årige William talade om. Jag skrev här om vårt inre syfte. Som också handlar om ett självmord och hur det fick författaren Eckhart Tolle att begripa mer om livet och bland annat skriva boken En ny jord ditt inre syfte. 

Serien om självmord "30 liv i veckan" början klockan 21 i kväll i SVT1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar