måndag 3 april 2017

Tåget är säkrare

UPPDATERAT
Det är svårt att ta in att tre ungdomar i åttan dog och att flera är svårt skadade. Så fullkomligt onödigt när de körs i buss av en 62-årig erfaren förare. Han säger att vägen var dålig med gropar, tjälskott. Och det gjorde att bussen välte ned i diket. På en raksträcka. Själv åkte jag genom hela Sverige från Stockholm ända upp till Narvik i Norge när jag gick i sjätte klass. Det var vår skolresa. Med tåget. Vi bodde på tåget. Det var ett så kallat tåghem. Mycket säkert. 

Om det hade gått att åka tåg till skidorten Klövsjö, dit de skulle, hade det varit mycket säkrare. Eller att åka tåg åtminstone en bit, men det är väl för dyrt numera. Eller går inga tåg. Jo det gör det och själv har jag också åkt tåg till Vemdalen på skidresa när jag var tonåring med skolan. Det ligger alldeles bredvid Klövsjö. Lätt att vara efterklok. Det finns ingen större tragedi än när barn dör. Jag har skyggat för att ens läsa om det förrän nu. Vila i frid ni tre döda barn! Sjukvården kämpar så att de båda svårast skadade klarar sig. De som ligger på Uppsala Akademiska. Barnen kom från Ängskolan i Skene, Marks kommun i Västra Götaland.
5.4.2017
Bussen som skolungdomarna åkte i var en känd problembuss. Bergkvarabuss körde själv bussen till sin egen anläggning, som kunde godkänna bussen när den statliga Bilprovningen hade underkänt den 2015. I slutet på 2016 fick bussen återigen anmärkning på ett hjullager i ett framhjul, som riskerade skära om inget gjordes. Om något sådant händer lossnar hjulet eller stannar helt. I december 2016 godkändes bussen återigen på den egna anläggningen, men enligt Bergkvarabuss så byttes då hjullagren. 
7.4.2017
Det syns bara bromsspår från ett hjul, fram på höger sida, på vägen där bussen gick av och ned i diket. Så ser det inte ut om föraren bromsar utan det måste röra sig om ett mekaniskt fel på hjulet menar experterna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar