fredag 29 december 2017

Bidragsbrott anmält i Mariestad för ensamkommande

 UPPDATERAT
Elva ensamkommande ungdomar har fått sin ålder uppskriven i Mariestad och kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i somras att sådana fall skulle polisanmälas för bidragsbrott. Och kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (m) har polisanmält två av dem. Men oppositionen och andra borgerliga partier är emot detta, för det är staten som har ansvaret för flyktingar, inte kommunen. Detta måste riksdagspolitiker hantera, menar Rune Skogsberg (c). Två ensamkommande är nu anmälda för brott mot bidragslagen och det självklart att polisanmäla svenskar som försöker få bedrägligt försörjningsstöd. Men ingen annan kommun har gjort som Västergötlands Mariestad.

Bidragsbrottslagen gäller bidrag, ersättningar och pensioner som beslutas av Migrationsverket. Myndigheterna och kommunerna är skyldiga att anmäla till polis om de misstänker att någon har begått bidragsbrott. De felaktigt utbetalade pengarna ska också begäras tillbaka. Straffet är i normalfallet villkorlig dom och böter. Fängelse kan utdömas för höga felaktiga belopp. Kring 10 000 sådana brott anmäls årligen i Sverige. Ensamkommande har kostat samhället höga belopp, men ses med blida ögon. De vuxna som har uppgett fel ålder och har betrakats som barn har fått sammanlagt miljarder i ersättning och stöd av det svenska samhället. I år anslogs 68 miljarder för ensamkommande i statens budget. Omkring 80 procent av de ensamkommande anses ha uppgivit för låg ålder när de kom till Sverige.
14:30
Och i Vellinge i Skåne tas pengarna från staten till de ensamkommande som vill studera till annan verksamhet. Det är moderaterna och sverigedemokraterna som har bestämt att 900 000 kronor från staten inte ska gå till att behålla ensamkommande i kommunens bostäder. Istället ska dessa pengar gå till övergripande integrations- och etableringsarbete. Alla nya invånare får således del av de 900 000, inte bara ensamkommande. 
Ensamkommande barn.
Faksimil från Google. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar