tisdag 19 december 2017

Fem friade våldtäktsmän

UPPDATERAT
De fem män som var åtalade för en gruppvåldtäkt i Fittja förra året frias alla i tingsrätten. Elisabeth Massi Fritz som är kvinnans ombud kommer att överklaga domen. Enligt domaren och rätten finns inte tillräckliga bevis i målet presenterade av åklagaren och polisen undersökte också först fel brottsplats. Männen är alla invandrare från Irak och Somalia bland annat. Det handlar om kvinnans trovärdighet eftersom hon har ändrat sin berättelse och andra bevis inte finns för vad hon säger. Hon är också mindre trovärdig som drogmissbrukare. Övergreppen filmades av männen, men polisen har aldrig hittat någo film. Männen kommer nu att begära skadestånd. 

Det är polisen som har missat i utredningen och inte kunnat fastställa några bevis för det dröjde nästan ett år innan hon fick peka ut några gärningsmän. De satt då inlåsta. Kvinnan blev utsatt för våldtäkten då hon skulle köpa droger och det har påverkat utredningen. Det är enbart kring 700 våldtäkter som lagförs och klaras ut så att några gärningsmän fälls. Det är i stort sett riskfritt att våldta någon eftersom 99 procent av brotten aldrig klaras upp. Den samtyckeslag som regeringen nu har föreslagit anses inte betyda någon större skillnad. Den är för vag enligt kritiker.
17:23
Våldtäktsmän hör till de mest avskydda i det svenska samhället, men här har gruppen på fem män tyckt att det var en "skojgrej" och inte så allvarligt. Här skriver Lars Anders Johansson för Timbro att det här att våldta i grupp är ett nytt fenomen, som aldrig tidigare har förekommit i Sverige. I den här gruppen var det socialt acceptabelt att ringa runt och få dit fler våldtäktsmän. Och det finns ett socialt sammanhang som håller dem om ryggen. Någon passerade gruppvåldtäkten när han skulle slänga sopor, men reagerade inte. Här skriver Joakim Lamotte om vad som hände. 
20.12.2017
Så blev det demonstrationer till stöd för kvinnan. Vad hjälper det? Och i Fittja stördes förstås tillställningen av män. Jag skrev om den statistik som fanns om Sverige när Margot Wallström var FN:s sändebud i Kongo för alla våldtäktsoffer där. I Sverige var våldtäkterna fler än i detta land som var i krig. Och detta var 2010. Ingenting har hänt sedan dess. Då har jag inte ens nämnt vad som har hänt i Malmö den senaste tiden med tre överfallsvåldtäkter. Där demonstrerades det också. 
5:22
Här skriver Stefan Lisinski i DN att det var rätt med denna dom. Det är helt enkelt så att de här övergreppen har skett i det lägsta av samhällen där kvinnan var drogpåverkad och inte har kunnat berätta på ett riktigt sätt. Och männen ingår i det lägsta skiktet i Sverige langande droger och är som små barn. Eller som djur. Polisen har ansträngt sig att få rätsida på detta, men det blev inte bättre än så här. I helvetet går det inte att rätta till saker så att det blir ett himmelrike. Och detta helvete har vi själva skapat.
8:35
Evelina Barosen framträdde i morse i morgonprogrammet i SVT och berättade om att två män hade överfallit och våldtagit henne förra året, men fast hon namngav den ene genast hände ingenting. Allt lades ned efter tre veckor. Så här har det sett ut i Sverige i åratal. Blir det någon ändring? Det verkar inte så.
Julefrid önskas över landet.
Inga fler våldtäkter.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar