måndag 11 december 2017

Kvinnor från Rumänien i prostitution i Sverige

Det är det nya sättet att tjäna snabba pengar i Rumänien: att ta tjejer till Sverige och tvinga dem till prostitution. En fjärdedel av de som döms för människohandel eller koppleri i Sverige är rumänska medborgare. Den största gruppen kvinnor i Stockholm som utnyttjades för prostitution förra året kom från Rumänien. Rumänien är ett av de fattigaste länderna i EU och en hallick kan tjäna flera hundratusen kronor på några månader genom att ta betalt för kvinnor i Sverige. 

Att förbjuda tiggeri skulle inte heller vara bra för då skulle människohandeln öka enligt vad Etc skriver här. Så hur vi än vänder oss blir det värre enligt denna syn på saken. Rumänien har haft en kommunistisk diktatur till 1989 och landet exporterar gärna sin befolkning till andra länder i Europa nu när de är med i EU sedan 2007. Landets befolkning har minskat sedan dess med några miljoner.

Rumänien har öronmärkta pengar ur EU-fonder sedan 2014 och skulle då få 200 miljarder från EU under de närmaste sex åren, fram till 2020. Men landet vill inte att andra länder lägger sig i vad de gör med pengarna. Romerna i Rumänien är inte en prioriterad grupp. Dock finns det svensk hjälp genom bland andra Hjärta till hjärta, som gör att vägar och skolor byggs, men det tar lång tid att ändra på synsättet hos romerna själva.  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar