torsdag 21 december 2017

Det dödliga våldet kring 150 fall också 2017

UPPDATERAT
Året är inte slut än, men genom att räkna alla anmälda mord och dråp under året har jag hitintills kommit fram till 149 fall av mord eller dråp i Sverige under 2017. Den officiella statistiken säger fortfarande mellan 70-110 fall av dödligt våld i Sverige. Dock har det nu räknats in 40 fall av dödligt våld med skjutvapen under året. Det är helt klart att polisens resurser är nedtyngda av detta ökande grova våld i landet. Och att regeringens försök att med mer pengar i höstens budget ge polisen resurser som är alldeles för sent tillkomna. Vi har haft några "experter" som hela tiden har försökt att motbevisa att det sker fler grövre brott i Sverige. En av dessa Jerzy Sarnecki har haft stort inflytande på brottsstatistiken sedan 1970-talet först på Brå och sedan som professor i kriminologi. 

Det är först nu som professor Jerzy Sarnecki har vänt och säger att det är bristande polisresurser som gör att grövre brott inte utreds. Förra året fanns inte sådana enligt honom, utan tvärtom så ledde inte ökad invandring till fler brott. Det skrev han här i en debattartikel på DN Debatt. Det var en lögnaktig artikel för redan förra året gick det att se att morden och dråpen, det dödligt våldet hade blivit betydligt högre. Då räknade jag in 159 fall. Men denne "expert" har suttit med huvudet i sanden och inte velat se vad som pågick. Märkligt nog har inte alla skjutningar som har lett till död räknats in eller också har enligt myndigheterna de andra morden och det dödliga våldet minskat. Enligt vad jag kan se har det inte skett, utan numera ligger vi högre i statistiken över dödligt våld än tidigare. Dock är det fortfarande så att självmord tar fler liv än det dödliga våldet i Sverige. De uppgår till tre om dagen medan det dödliga våldet ligger ganska konstant på tre i veckan. 
23.12.2017
Det är brister inom polisen som gör att så få mord klaras upp. Beror av omorganisering plus att kompetens inte tas till vara på. Polisen är helt enkelt sämre på sitt arbete. Ja inte lär det bli bättre om statistiken dessutom minskar kunskapen om hur många mord som begås. Inga av de mord som begicks med skjutvapen i Stockholm förra året klarades upp. I år beräknas 30 procent att lösas. Det är således ganska riskfritt att begå mord i Stockholm. Särskilt med skjutvapen. Förskräckligt! Brå verkar inte räkna dödligt våld där det inte finns en avslutad förundersökning. Och då förstår ju var och en att det minskar det dödliga våldet i statistiken. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar