torsdag 7 december 2017

Sandviken måste höja skatten upp till sex kronor

Sandviken som skulle tjäna en halv miljard på alla nya invånare per år kommer istället att behöva höja skatten med upp till sex kronor till år 2030. Kommunen blev omskriven 2014 för då trodde DN att de skulle tjäna en halv miljard per år på invandrarna. Jag skrev om detta här. Då hade kommunen beställt en utredning som visade detta. Men nu har de anlitat ett konsultbolag, som istället säger att de måste höja skatten eller spara varje år fram till 2030. Sandviken litar dock på att staten går in med pengar så att inte kommunen går bankrutt. 

OECD hade redan tidigare visat att invandringen till Sverige var lönsam innan alla började leva på bidrag istället för att jobba. Men den var inte lönsam eller mycket liten lönsam redan då 2014. Men alla ville tro på att nya människor skulle rädda Sverige och framtiden. Ingen vaknade till förrän regeringen i november 2015 insåg att det höll på att gå alldeles åt skogen med ekonomin. Dock vågar inte många kommuner höja skatten nästa år då det är val. Bara fem kommuner känner sig tvungna att göra detta: Höör, Tranås, Älvdalen, Svenljunga och Vaggeryd.

I Sandviken bor nästan 40 000 invånare och det är närmare 20 procent av befolkningen som är ny och invandrad eller har två föräldrar som är födda utomlands. Underskottet i budgeten kommer att bli kring 52 miljoner kronor för bara de fyra första månaderna. Sandviken behöver hjälp från andra kommuner och också extra tillskott från staten. Helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar