lördag 24 juli 2021

Att slåss med Pensionsmyndigheten

 Den här muggen ni ser nedan fick jag av min äldste son. Han håller på mig när jag kämpar med Pensionsmyndigheten för att få bostadsbidrag. De tog ifrån mig det så nu har jag enbart fattigpension. De skriver så här i beslutet: 

"Den 29 juni 2021 fick Pensionsmyndigheten uppgift från Skatteverket avseende ändrad inkomst av kapital. Enligt deklarationen för inkomståret 2020 uppgår denna kapitalinkomst som påverkar bostadstillägget storlek till 10 692 kronor och avser överskott av uthyrning. Bostadstillägget räknades om enbart på grund av den ändrade kapitalinkomsten. Dina sammanlagda inkomster blev då för höga i förhållande till din bostadskostnad för att du ska ha fortsatt rätt till bostadstillägg."

Jo minsann jag har tjänat multum på bostadsuthyrning enligt Pensionsmyndigheten. Nej det har jag inte alls. Jag har aldrig hyrt ut mitt hus. Skyldiga till denna inkomst är Samfälligheten i Torsby på Värmdö, som sålde av en fastighet för där byggs nu dagis. Och det står utförligt på Samfällighetens hemsida hur detta ska deklareras av alla som bor i Torsby. Så detta är inte något överskott från uthyrning utan något vi blev tvingade att ta upp som inkomst. Hela 10 692 före skatt för mig som bor ensam. 

Jag har naturligtvis överklagat detta till Omprövningsenheten i Halmstad. Men det lär väl dröja innan något svar kommer. Dessutom har jag gett bort fastigheten nu i april till mina barn och hyr nu huset. Då vill jag ha bostadsbidrag för den hyran. Detta är också delgett till Pensionsmyndigheten. Vi får se om det finns någon paragraf mot att hyra sin tidigare ägda bostad. Annars lär de väl vilja införa en sådan. En miss kanske av regeringen? Sic!

Har skrivit om det tidigare här: https://annhelenarudberg2.blogspot.com/2021/07/pensionsmyndigheten-gar-efter-sina.html


  


3 kommentarer:

  1. Går det inte att komma undan genom att höja hyran?

    SvaraRadera
  2. Jo jag tror jag vet hur du menar. Du tror jag hyr, men det var min bostad som jag ägde. Pensionsmyndigheten antar att jag har något eget hemligt boende, eller att jag hyr ut något för sisådär 10 000 per månad. Eller vad det blir när man har dragit av omkostnader och den summa man får hyra ut för (tror det är 40 000 per år) utan att skatta. Nej jag hyrde inte ut och bostadsbidraget för egen fastighet är en schablonsumma, går inte efter verkliga kostnader och de struntar helt enkelt i att ta upp att jag inte äger huset längre. Då ska jag ha bostadbidrag för att jag hyr, men det får jag inte. För enligt Pensionsmyndigheten så hyr jag inte huset. Fast det inte längre är mitt, lätt att kolla. Klart som korvspad eller hur?

    SvaraRadera