fredag 16 juli 2021

Tyskland straffas med syndaflod

Jo det är förstås klimatet nu igen som gör att Tyskland är översvämmat i söder och väster. Jaha. Vi måste vara strängare mot oss själva och piska oss lite hårdare för annars kommer vi drabbas av Guds straff med ännu en syndaflod över hela världen, inte bara Tyskland. Är det sant? Är det verkligen sant?

Nej naturligtvis inte. Det finns ingen sådan straffande Gud bara människor, som vill bo vid vatten och ha utsikt över det. Människor som blir fler och fler i Tyskland och som trängs omkring de floder som finns. När landet är låglänt finns det inget som hejdar vatten. Och hus byggda på lösan sand eller lera spolas iväg. Det visste redan de som skrev bibeln. Det har vi upptäckt här i Sverige genom rasen i Surte, Tuve och Kode; lerras som pågår ännu i dag. Beroende på att Göta Älv rinner där. Plus att lerbranterna ibland sluttar ut mot havet.

I Tyskland bor uppskattningsvis 230 invånare per kvadratkilometer det folkrikaste landet efter Ryssland i Europa. Kring 82 miljoner bor där. Klart att extrema väder översvämmar landet. År 1939 bodde där kring 100 invånare per kvadratkilometer. I Sverige bor ungefär 25 invånare per kvadratkilometer. Jag minns när jag åkte genom Tyskland på 60-talet då åkte vi ut ur en by och sedan strax in i nästa. Tätt bebyggt redan då.

Naturligtvis är det trist när människor dör i översvämningar och det lär vara över 1 000 som saknas nu, värsta översvämningarna på 20 år sägs det. Men att bygga hus vid floder och sjöar har människor gjort i alla tider, för där finns det livgivande vattnet. Om ni tittar på kartorna nedan ser ni att översvämningarna följer floden Rhen genom Tyskland och dess bifloder. Rhen är den största floden i Västeuropa. Om den svämmar över när det regnar kan det kännas som en syndaflod. Men det är bara vädret. Och människans sätt att befolka landet. 

Men sådana fördjupande faktanyheter lär vi aldrig se i SVT, vår kära statliga television. Det är ju sommar och semester och vikarierna har intagit rutan. Klimatet gör att vi kommer att få mer extremväder trumpetar meteorologerna och det är vårt fel. Piska er hårdare!

1 kommentar:

  1. Se Ahrweiler juli 1804...
    Inget nytt under solen, liksom.
    Kul du är tillbaka.
    Igen...

    SvaraRadera