onsdag 14 juli 2021

Irakiern Ali levde och de "efterlevande" ska inte ha skadestånd

 En unik dom i EU-domstolen bekräftar att den irakier, som påstods död sedan Finland avvisat honom till hans hemland, inte längre är aktuell för skadestånd till familjen. De hela var en bluff, som iscensattes för att få ut 25 000 euro i skadestånd till de "efterlevande". EU dömde också Finland till detta först, men ändrade sig sedan när det visade sig att Ali levde i Irak. 

Mannens dotter och tidigare svärson ljög helt enkelt om dödsfallet för att få ut pengar från Finland. I september förra året bad Finland den Europeiska människorättsdomstolen att behandla ärendet på nytt. Finland hade aldrig tidigare bett om detta: en omprövning av en dom. Men nu behandlades ärendet ännu en gång och det visade sig att Finland hade rätt. Ali levde och mådde bra i Irak. 

Irakierns dotter har åtalats för grovt bedrägeri och grov förfalskning och delvis erkänt. En förfalskad dödsattest uppvisades och också förfalskade polisrapporter. Även personer i Sverige har förhörts angående detta fall.  Allt var således osant och Finland har nu fått upprättelse. Politiker i Finland gick i taket av detta fall och regeringen tvingades stoppa utvisningar till Irak 2019. 

Dottern nekar till att ha begått brottet av ekonomiska orsaker. Hon säger att hon enbart ville stanna i Finland. Försvaret menar att det var pappan och dotterns ex-man, som styrde upp bedrägeriet. I februari dömde Helsingfors tingsrätt dottern och hennes exman till två års fängelse för grov förfalskning och grovt bedrägeri. Deras fall behandlas nu i Finlands hovrätt. 

Denne Ali är nu dömd till två års fängelse tillsammans med sin exfru. Detta för grov förfalskning och grovt bedrägeri. Ett förfalskat dokument, en dödsattest, påstod att han hade skjutits i Bagdad bara veckor efter att han hade blivit utvisad från Finland. Även polisrapporter förfalskades. Ibland är lagens armar långa, fast det tar lite tid för rättvisan att verka. EU trodde först på paret, men ändrade till slut domen mot Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar