torsdag 15 juli 2021

Knivskärningar varje dag i otroliga Sverige

 Det går inte längre att hålla koll på alla knivskärningar som sker. Tre blev knivskurna häromdagen vid ett vandrarhem i centrala Stockholm och en hittades i går mördad genom knivskärning på en parkeringsplats i Bredäng i Stockholm. Det var bredvid ett vandrarhem där det hade varit bråk. En annan knivskärning inträffade i Enskede i Stockholm, mordförsök under natten. Fem människor är knivskurna således bara i Stockholm under de tre senaste dagarna.

Jag minns den tragiska knivskärningen som hände vid Slussens T-banestation för ett 30-tal år sedan. Blodpölarna fanns kvar där när jag kom från jobbet. Tonåringen hade försökt att springa därifrån, nedför trapporna mot Saltsjöbanan, men han var knivskuren i halsens pulsåder, så livet rann ur honom när han sprang. Ett annat knivmord på en 16-åring inträffade vid Gamla Stans T-bana, som det gjordes en film om. 

Men numera är knivskärningar så vanliga att det är svårt att hitta ens en notis om dem efter några dagar. Allt drar förbi så fort. Dock har polisen tagit den eventuelle gärningsmannen i två av de senaste fallen. Själv har jag inte varit i Stockholm på tre år. Pandemin ni vet. Tror inte ens jag kan åka buss längre, för jag vet inte hur man kan köpa biljett. Allt ska ske via mobilen numera, men jag kan inte hantera den annat än som telefon. Är så trött på att alltid behöva lära mig nytt pga av tekniken.

Jo samhället går alltid vidare. Från min horisont ser det ut som om det blir sämre. För min kategori av människor, de som är äldre. Jag har som tur är barn så jag kan fråga dem om saker jag inte längre begriper. För någon annan finns snart inte att fråga längre. Förr i tiden var det inte alls svårt att åka buss. Det kunde minsta barn för det fanns en konduktör ombord förutom föraren. Dessa båda hade också uniformer, så att alla förstod att det var dessa som bestämde ombord på bussen. 

Nya godkända konduktörer år 1961 i Stockholm för SL. De var utexaminerade för att klara både bussar och spårvagnar. Vilken auktoritet de utstrålar! Både män och kvinnor. Tänk att de ser ut som om de skulle jobba vid flyget! Och mannen i mitten ser ut som en flygkapten! Det gav status. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar