lördag 18 december 2021

Barn blir med barn

Jag trodde rubriken nedan var fel, men den stämmer. Det visar sig att flickor i Uganda, som inte har kunnat gå i skolan under de senaste åren för de har varit stängda, råkar illa ut när de har sökt sig till äldre män för att få ekonomiskt stöd. De brukar kallas sugardaddy i USA. Flickorna vet ofta inte hur det går till att bli med barn.  

Omkring en tredjedel av skoleleverna väntas inte återvända till skolorna, när de är tänkta att öppna i januari. Så sorglig världen fortfarande ser ut. I Uganda fanns diktatorn Idi Amin och där mördades min kompis från journalisthögskolan Kalle Bergman. Han var utsänd av Svenska Dagbladet tillsammans med Arne Lemberg från Expressen. De sköts ihjäl av en militärpatrull.  Året var 1979. 

Idi Amin försvann och dog 2003, men det stackars landet är fortfarande inte något bra land att bebo. Det var ett av världens rikaste länder när det blev självständigt 1962, men på något decennium försvann denna välfärd genom vanstyre och misskötsel. Invånarna är 45 miljoner med ungefär hälften av Sveriges yta. 

Det är fattiga flickor mellan 14-17 år som nu har blivit med barn. Ungefär som det kunde vara hos oss i Sverige för hundra år sedan. Det är 15 miljoner ugandiska barn, som inte har kunnat gå i skolan under de senaste två åren. Nu vet ingen hur det blir nästa år heller. Utom att barnafödandet kommer att öka. Inte bra i ett land där det redan är fattigt. Där BNP per capita ligger på ungefär 7 300 kronor för 2020. Invånare per kvadratkilometer är kring 140. I Sverige är det 25. 

Helt klart är att världens värsta problem just nu inte alls är klimatet, utan den överbefolkning som råder. Aldrig någonsin har världen stått inför så stora problem med en befolkning som varje sekund växer. Strax har vi nått 8 miljarder invånare. Men ingen bryr sig om detta. 

Västvärlden har istället gått in för att ta över befolkning från fattiga länder, för att de ska fylla ut luckor i underbetalda arbeten. Någon gång kommer allt att gå sönder i denna vår värld. Kina kan skicka ut ännu värre epidemier, som tar död på stora delar av världens befolkning. Och förstör den ekonomiska välfärd som har byggts upp under hundra år. Eller har de räknat ut att de som blir kvar då kan skörda frukterna?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar