torsdag 23 december 2021

Omikron är inte särskilt farlig

UPPDATERAT

Vanlig influensa är ungefär lika farlig som den senaste varianten av omikron som började i Afrika. Det är viruset som muterar för att kunna överleva.  En tredje dos vaccin menar WHO nu riskerar att förlänga den period, som vi får dras med denna variant av sjukdomen. För vaccinerade sprider också smittan, samt insjuknar. Omikron är mycket smittsam. Men fortfarande är hjärt- och kärlsjukdomar och cancer dödsorsaker som överträffar coronaviruset. 

Det är 80 procent mindre risk att hamna på sjukhus med omikronvarianten jämfört med tidigare deltavarianten. Det säger de senaste studierna. Den hysteri som nu drar över världen bygger på läkarnas värdegrund att ingen patient ska dö. Men dör gör vi alla någon gång och särskilt om vi är gamla och redan sjukliga och drabbas av något mer. Det som nu har hänt, att länder återigen stänger ned, är inte relevant när det gäller medicinska hänsyn, utan handlar om ekonomiska och politiska överväganden och vad som regeringar anser bäst för folket. 

Egentligen har de ingen aning utan är bara rädda för att det ska bli värre. Och har dåligt samvete för tidigare misslyckanden. Men skräcken för sars-coronavarianter har byggts upp under lång tid. Och inget land i EU vågar stå utanför att stänga ned. För statsminister Magdalena Andersson är detta att visa handlingskraft och att vända på alla stenar. 

Premiärminister Boris Johnson i England har valt att vänta till efter den 25 december för att eventuellt införa några fler åtgärder med anledning av denna variant av sars-covid-viruset. Men de är ju inte längre med i EU. I Tyskland har man vidtagit strikta åtgärder med enbart tio personer som får samlas på privata fester från den 28 december. Landet satsar också på att 30 miljoner nya boosterdoser ska ges till befolkningen före sista januari nästa år. 

Här kan ni se vad som gäller i Sverige från och med i dag 

25.12.2021

Omikron kan vara helt borta snart från Sydafrika där den upptäckes först. Det är en mindre farlig variant och människor tillfrisknar själva från den. 


Fira nu julen som vanligt och gläds åt att ljuset är på väg tillbaka! God Jul alla!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar