söndag 12 december 2021

Den döende Svenska Akademien

 Jag stötte på en text, som handlade om Forum och den skandal som utspelade sig där genom Katarina Frostenson, medlem då av Svenska Akademien, och hennes man Jean-Claude Arnault och hur indragna DN:s kultur plus Expressens dito var. Texten hade ingen undertecknad skribent, men avslöjade hur sammansvetsade Forum och medierna var. Det var när jag letade efter min gamle arbetskompis på DN Calle Pauli, som jag råkade på denna text. Han var tydligen en ständig gäst där på Forum. 

Forum startade 1989, men jag frekventerade aldrig stället, och visste knappt om det när skandalerna blottades. Och det blev klart att Jean-Claude Arnault hade våldtagit kvinnor. Katarina Frostenson är dock fortfarande gift med denne våldtäktsman. Svenska Akademien har inte haft någon tur de senaste åren för efter Forum kom covid och stängde ned den fina prisutdelningen i Sverige. Kanske var det därför kungahuset hade så mörka kläder i år, inte bara för coviden, utan också för Forum och dess skandaler. 

Svenska Akademien grundades av Gustaf III år 1786 och allt som är så gammalt kan genomsyras av något, som gör att hela organisationen blir alldeles sned och märklig. Det är det här med litteraturpriset, som instiftades av Nobel och som är så fint att få, för att inte tala om pengarna som delas ut. De är uppe i 10 miljoner nu. Jag tänker att vi i Sverige har fångats i denna fålla, där vi har varit så stolta över hur fina vi har varit, som har en så gammal institution i vårt land. 

När så mycket makt sätts i händerna på 18 personer (nio ledamöter lämnade dock under 2018-19 men andra har tillkommit) blir det naturligtvis inte rättvist. Akademien har tagits över av postkolonial litteratur senast. Och gett priset till Abdulrazak Gurnah, som emigrerade till Storbritannien från sultanatet Zanzibar, där man talar arabiska och religionen är islam. Han har arabiskt ursprung och skriver på engelska. Det är ett riktigt politiskt korrekt pris. 

Svenska Akademien lär nog få slicka sina sår ännu några år, särskilt om pandemierna håller i sig. Det blir så mycket maktspel när det gäller något så ogripbart som kultur. Det är svårt att komma ifrån. Det är så mycket marknad och PR inbegripet i allt detta ogripbara, som måste sälja också för att upphovsmännen och -kvinnorna ska ha något att leva av. Om de inte redan är rika och välmående genom tidigare generationer. 

Här skrev jag tidigare om skandalerna. Jean-Claude Arnault blev av med sin Nordstjärneorden för den kunde han inte få behålla. Kungahuset tog tillbaka den.


Det var mycket tillbakahållna klänningar som både drottningen och kronprinsessan iklädde sig till prisceremonin i stadshuset i år. Kronprinsessan var rent av sorgklädd medan drottningen hade en omsydd klänning, spara på tyg och utgifter var budskapet. Nu när hela Sverige snart gå på knäna i pandemins tidevarv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar