söndag 19 december 2021

De fifflande flyktingdirektörerna

 UPPDATERAT

Det är en förskräcklig härva som dras fram nu i ljuset när de fifflande flyktingdirektörerna Mario Nikolic och Kevin Ambaye ställs inför rätta. De är anklagade för grovt bokföringsbrott. Under tre år gjorde de vinster på drygt 72 miljoner på ensamkommande flyktingungdomar. 

Det finns alltid människor utan samvete som kan tjäna pengar på andras elände. De här båda direktörerna skyller på varandra och på bokföringsfirman. Men pengar som aldrig bokförts och sedan försvunnit kan inte ens åklagaren komma åt. Jag undrar i mitt stilla sinne vilka familjer, som tog hand om de här ungdomarna. Familjerna fick inte särskilt mycket betalt och i ett fall hittades en cancersjuk flykting uttorkad och medvetslös och fick föras med ambulans till sjukhus. 

Det är Expressen som sedan 2017 har granskat det här förhållandet i flyktingdirektörernas bolag. Men under rättegången är den första gången som de träffar direktörerna. De har aldrig svarat på något som Expressen har velat fråga. Men de båda har levt lyxliv - under 2016 tjänade de en miljon i veckan - och Mario Nikolic har köpt hus både till sig själv och till sina bröder, som han har sålt för underpris. Han blev upptaxerad av Skatteverket med 19 miljoner kronor för bland annat förbjudna lån i företaget, förmån av utköp av fastighet till underpris och andra privata levnadskostnader, som inte kan tas ut från ett företag. 

När ett samhälle som det svenska har tagit emot så många utifrån kommande under kort tid är det naturligtvis så att alla får betala. Det kan tyckas vara i den barmhärtige samaritens anda och de som tog emot de ensamkommande barnen fick mycket beröm och sågs som goda människor. Men allt har en baksida, som visar sig nu några år senare. Även de goda har tjänat mycket pengar på flyktingarna genom att alla har betalat över skatten. Många kommuner gick på knäna. Det var de äldre som fick betala priset då och senare genom pandemin. 

20.12.2021

Det är billigt att fiffla med bolag. Tingsrätten dömer de åtalade till 160 timmars samhällstjänst. De båda Nikolic och Ambaye har levt lyxliv för sina vinster på drygt 70 miljoner kronor. De köpte en helikopter och exklusiva bilar. Och Nikolic köpte flera lyxbostäder. Deras anställde dömdes till samma samhällstjänst på 160 timmar. De båda direktörerna är upptaxerade med 19 miljoner kronor och kraven har lämnats till Kronofogden för indrivning.

Den här lyxvillan för 17 miljoner köpte Mario Nikolic till sig och sin sambo i Örgryte. 


2 kommentarer:

  1. "Bättre" vara ekonomisk brottsling än gängkriminell, skulle man
    kunna tänka ...

    SvaraRadera
  2. God middag uti "Sagolandet Sverige" - gäller tyvärr inte minst tjuvar och bedragare! Med tanke på den mest utmärkande dödssynden - girigheten - gäller fortfarande Petronii myntade sanning, nämligen "Mundus vult decipi, ergo decipiatur" – dvs. "Världen (läs: Sverige) vill bedragas, så må den då bedragas." Ack, ja!

    SvaraRadera