måndag 30 maj 2022

Mer meningsfulla liv i Afrika

 I Afrika kämpar människor fortfarande för sin överlevnad, vilket vi inte behöver göra på samma sätt för här kan vi äta oss mätta och har någonstans att bo. Kampen för livet är mer uttalad och därför meningsfull på många håll i Afrika. Jag såg en intressant film om en familj som hade barn som hade växt upp i Finland, men som flyttade tillbaka till Somalia, för där på deras mark fanns rika fyndigheter av guld och andra värdefulla metaller. Ett kinesiskt bolag ville köpa marken för en halv miljon, men egentligen var den värd tusen gånger mer. 

Så familjen flyttar till Afrika för att börja med gruvbrytning. Dock är det inte så enkelt för det har varit val och en annan klan än den familjen tillhör har tagit makten, så när pappan ansöker om tillstånd för gruvbrytning blir det nej. Barnen i familjen som är födda i Finland undrar när de ska flytta hem igen. För Finland är deras hemland. Men pappan envisas och när skildringen är slut har han börjat att samarbeta med alla klaner i närheten, som jobbar med gruvor. På så vis kan han få användning för sina kunskaper och kan hjälpa de andra och sig själv. Filmen heter Guldets land. 

I Sverige är somalier de som har lägst utbildning och därför inte får jobb eller kan integreras. Men den här filmen ger ett visst hopp om utveckling i deras hemland. Där härskar klanerna och familjen är muslimer och flickorna måste ha slöja på sig, vilket de protesterar emot för det har de inte behövt i Finland. Men kulturen är annorlunda och maten äts med händerna för det finns inga bestick. Så är det. Barnen längtar efter skogen i Finland och kylan. Det är för varmt i Somalia. Och de får åka tillbaka på sommarlovet och träffa farmor, som är vit och bor i skogen i ett stockhus. 

Det är en hoppfull film och inget som passar alla somalier förstås. Och inga förklaringar ges till särskilt mycket i filmen, men det var bra att se något annat än att somalier inte kan anpassa sig till livet i utvecklade länder och dessutom blir mobbade för sitt utseende. 


När flickorna blir slagna av läraren i skolan vill de inte längre bo i Somalia utan vill hem till Finland. Mamman lyssnar på berättelsen. Hargeisa är huvudstad i Somaliland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar