lördag 21 maj 2022

Muslimska kvinnor har manliga vårdnadshavare i Sverige

UPPDATERAT

 Det är ännu ett märkligt stycke juridisk kapacitet som imamer har fått från staten. De får gifta muslimer och äktenskapet utförs i Sverige och blir godkänt i Sverige. Kvinnan behöver i Gävle och Västerås ha godkännande från far, farbror, morbror, farfar eller bror. Det vore naturligtvis självklart att ta ifrån dessa imamer rätten att viga människor i staten Sveriges namn. Men så har inte skett i lagen, för situationen att vuxna kvinnor ansågs omyndiga fanns inte ens på kartan förut. 

De här kvinnorna kan inte gifta sig om familjen är emot det. Så har också skett ett antal gånger. Då behöver paret hitta en imam, som vill låta dem ingå äktenskap. Kan ta lång tid. Familjen väljer således ut mannen, som ska ingå i deras släkt. Och det är enbart män, som får göra detta. Det är så medeltida så man baxnar. Hur många fler imamer som kräver detta vet vi inte, men det finns åtminstone en förening, som också kräver detta i Uppsala. 

I Frankrike har det sedan 1700-talet varit staten som viger paren. Borgerliga vigslar är de som blir godkända av samhället. Sedan kan paret förstås bli välsignat av kyrkan också, men det gäller inte som äktenskapsbevis inför franska staten. Det är en borgmästare i den kommun eller stad man tillhör som genomför denna ceremoni. 

Det är på tiden att alla kyrkliga vigslar enbart blir välsignande. Svenska kyrkan kommer naturligtvis att motsätta sig detta, men det går inte att ha det som det är nu. Kyrkan och staten är skilda åt i Sverige. Staten behöver ha mer koll på hur det går till, så inte kvinnor tvingas gifta sig för att deras manliga släktingar kräver detta.

13:07

Och här hoppar inrikesminister Anders Ygeman upp ur sin låda, där han vanligtvis befinner sig. Han hade förstås ingen aning. Men det här ska absolut stoppas säger han. Nu är det ju kammarkollegiet som anordnar vigselförrättare och denna ärorika myndighet verkar inte sköta sitt uppdrag. Denna myndighet inrättades under Gustav Vasa och är 483 år gammal. Kanske dags att se över uppdragen? Eller få kollegiet att med språngmarsch ta sig till 2000-talet?


Flickor kan tvingas till giftermål med gamla män i andra länder där islam råder. Profeten Muhammed gifte sig med Aisha när hon var nio år gammal. I Sverige kan vuxna kvinnor vara omyndiga när de ska gifta sig enligt islam. De måste ha släktens mäns godkännande. Bilden från toyoungtowed.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar