torsdag 26 maj 2022

Varför det inte lönar sig att arbeta i Sverige

 En familj med två tonårsbarn får upp till drygt 25 000 kronor i månaden i socialbidrag, hyresbidrag och barnbidrag i Sverige om de vuxna inte jobbar. Går det att leva på detta? Jo uppenbarligen eftersom kring 800 000 vuxna inte arbetar i Sverige utan försörjs på annat sätt. Detta kostar 270 miljarder per år har Timbro tagit reda på. 

Hela Sveriges budget ligger på drygt tusen miljarder så vi har väl råd? Men pengarna kunde förstås läggas på annat ifall det kom in mer skatt till staten och fler jobbade och betalade denna skatt. Med dessa bidrag så förstår jag att tonåringar går in i kriminella gäng, för tonåringar har i alla tider velat ha mer än vad föräldrarna kanske har råd med. Och att leva på drygt 25 000 per månad i bidrag för en familj låter sig göras, men inget blir över direkt till dyra märkeskläder, mobiler och guldklockor. Även om familjen också kan få mer i bidrag, någon tusenlapp per månad till andra kostnader. 

Den här undersökningens slutsats av Timbro är att alla väljare i stort sett i Sverige underskattar hur mycket en familj kan få i bidrag. De flesta, särskilt de som röstar vänster, tror på kring 15 000 kronor i bidrag och då skulle det löna sig för en i familjen att jobba. Men med så höga bidrag som i verkligheten är det inte någon idé för en i familjen att arbeta. Båda de vuxna måste jobba för att det ska löna sig. Och självklart får inte människor jobb som inte har någon utbildning att tala om. Inte undra på att kvinnorna stannar hemma och föder många barn. En fembarnsfamilj kan få 40 000 kronor i månaden i bidrag. 

Visst håller myndigheter på med ett folkutbyte. Men det kommer att krascha när det har blivit så att bidragstagarna blir fler och skattebetalare som finns i Sverige inte räcker till. Än så länge är det kring 67 procent vuxna som jobbar, en aning lägre för kvinnor då, men de fem miljoner som nu finns i arbete och bidrar med skatt är i sjunkande. Nästan alla partier är dock medvetna om dessa kostnader nu. Att ändra på systemet är  dock svårare. 

Nu har det blivit så att vi tar emot mer än 100 000 nya invånare per år i Sverige. Det är enkelt att räkna ut att inom en tioårsperiod kommer en miljon till hit utifrån om inte politiken ändras. De flesta ska då försörjas av tidigare invånare. Det är därför den socialdemokratiska regeringen funderar på hur det ska gå att få också somalier och afghaner att flytta tillbaka till hemlandet. Fast miljöminister Annika Strandhäll inte tror att det är sant, utan blir mycket upprörd när någon påvisar detta och menar att moderaterna borde skämmas och att historien kommer att hålla dem ansvariga. Men hon är ju en särskild sort. När halva statsbudgeten går åt till bidrag så kraschar nog inte bara politiken utan också Sveriges ekonomi. Det lär ske om inte ändringar kommer fort.  

PS. Många pensionärer i Sverige har betalat miljoner till sina pensioner genom avgifter som arbetsgivarna har erlagt. Dessutom är det skatt på dessa pensioner, när de betalas ut och de som har oturen att lämna livet innan de blir pensionärer får naturligtvis ingenting av dessa pengar. Staten konfiskerar helt enkelt dessa inbetalda avgifter. DS.

Så här ser det vackra äppelträdet ut just nu. Det är Transparente Blanche, som får tidiga äpplen, och trädet har vuxit här i evärderliga tider medan Sverige förändrats från ett fattigt land till ett rikt. Men allt är övergående i människornas värld. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar