tisdag 3 maj 2016

80 miljoner turkar mot Europa

UPPDATERAT
EU föreslår att visumkravet för Turkiet ska upphöra. När EU slopade visumkravet för tio år sedan i västra Balkan tog sig tiotusentals romer till främst Tyskland och Sverige för att söka asyl. Det kan upprepas igen eller det kan bli så att lågavlönade turkar vill jobba i EU. Det behövs en nödbroms i systemet har flera länder inom EU insett.

En särskild klausul infördes då för tio år sedan och visumkravet kunde återinföras om friheten missbrukades. Nu vill Tyskland och Frankrike ge varje EU-land möjligheten att återinföra visumtvång under sex månader om antalet asylsökande från Turkiet når en viss nivå eller om turkiska medborgare stannar illegalt i EU. Migrationsminister Morgan Johansson stödjer det kravet medan EU-kommissionen anser att dagens regler räcker.

Turkiet menar att visumfria resor för medborgare från Turkiet ska bli verklighet redan i juni, men det avtal som EU slöt i mars med Turkiet om migrationen till EU är inte uppfyllt och detta måste ske först innan det kan bli ett tidsbegränsat avtal om visumfrihet till EU. I avtalet fanns det 72 olika villkor och bara kring hälften har uppfyllts. Flyktvägarna genom EU stängdes för snart två månader sedan. Här skrev jag om detta då.
4.5.2016
När väl turkiska medborgare får lov att åka visumfritt till Europa så kommer de inte att kunna eftersom passen de har nu inte duger. En del pass har fingeravtryck och de kan gälla under en övergångsperiod, men sedan behövs biometriska pass från den 1 oktober i höst. De kommer att kosta kring 900 kronor och alla har inte råd med dessa. EU-kommissionen listar en rad åtgärder som Turkiet måste uppfylla innan det kan bli visumfrihet. Dessutom föreslås en nödbroms ifall det skulle visa sig att missbruk uppstår. Om det kommer en stor grupp turkar som söker asyl, svartjobbar eller tigger ska visumfriheten snabbt kunna upphävas. En majoritet av EU-länderna måste också godkänna allt detta.
Förra hösten skulle alla dessa män till Tyskland och de samlades utanför
centralstationen i Budapest för att få åka vidare.
Tyskland och Sverige var de länder som dög.
Där var allt gratis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar