måndag 9 maj 2016

Bättre tigga än jobba

UPPDATERAT
Något stämmer inte i berättelsen om tiggeriet. Hjärta till hjärta som är en organisation som har anställt tiggare i hemlandet för korgflätning betalar för dåligt. Bara tio kronor i timmen enligt uppgifter. Ion Greerus är en av dem som har jobbat med detta och han är tillbaka och tigger i Sverige. Bättre förtjänst tydligen. 

De som har lärt sig korgflätningen får 30 kronor per flätad korg och de säljs för 350 kronor i Hjärta till hjärtats butiker. Men organisationen menar att de i den här byn tjänar väldigt bra efter hur förhållandena är där. Om Hjärta till hjärta får ett överskott går det också till bistånd. Men ungefär hälften som lärde sig fläta korgar har redan hoppat av enligt Ion Greerus.

Hälften av svenskarna vill ha ett förbud mot tiggeri enligt en Sifo-mätning och förre statsministern Göran Persson har instämt i detta. Han tycker att människor ska stå upp, arbeta och kräva sin rätt. Inte tigga. Tröttheten på tiggeriet är stor i Sverige och i tunnelbanan i Stockholm ska det inte längre finnas störande tiggare. 

Här kan ni läsa om korgflätningskursen hos Hjärta till hjärta. Tio tiggare från Sverige och andra länder fick jobb med detta i år. Men flera av dem har tröttnat på detta jobb och återgått till tiggeriet.
12:53
Här kan ni läsa om hur tiggarna har det i Gustavsberg. Tre ungdomar uttalar sig som har haft "problem" hemma i Rumänien och nu bor vid kyrkan i Gustavsberg i sina bilar. En av dem Roxana säger att hon är 20 år och har tre små barn plus en sjuklig mamma. En bra dag får de ihop 50 kronor påstår de. Och detta ska räcka till att skicka hem också. De får en matkasse en gång i veckan av kyrkan och har varit här i två månader, säger de. 
10.5.2016
Och Eurovision i Stockholm gör att polisen har fått order att inte låta tiggarna ockupera gatorna. De får inte sitta i vägen varken för fotgängare eller andra. Inte heller är de välkomna in på festivalområdet för att plocka burkar eller tigga.
Korgar flätas i Rumänien av människor som tidigare tiggde.
Hjärta till hjärta startade verksamheten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar