söndag 8 maj 2016

Mona Sahlins förlorade heder

Vad som egentligen har hänt är dolt i dunkel när det gäller Mona Sahlin. Hennes senaste uttalande om att hon hjälper sina vänner luktar korruption. Hon har hjälpt en släkting till sin livvakt med praktik fast denna kvinnliga släkting hade fått nej av myndigheten till praktik just för att hon var släkt med livvakten. Livvakten har heller inte ingått i myndighetens stab utan har haft Mona Sahlin som chef. Han fick dessutom en dyr parkeringsplats på myndighetens bekostnad. Mönstret ser ut antingen som att Mona Sahlin var satt under någon slags utpressning eller att de båda - hon och livvakten - var något annat än chef och underställd. 

Hon har uppenbarligen när hon intygade hans lön bara gått efter hörsägen från honom själv och inte kollat vilken lön han egentligen hade. En mycket märklig situation. Och varför hon besökte den lyxlägenhet han skulle köpa i Solsidan i Saltsjöbaden framstår också som underligt. Om Mona Sahlin var min väninna skulle jag tolka allt detta som att de båda hade ett förhållande och att hon och han skulle flytta ihop. Varför de båda slutar på myndigheten med en halvtimmes mellanrum är också extraordinärt. Han skickar mejl om detta nästan samtidigt med Mona Sahlin, vilket naturligtvis tyder på tät kontakt. Det kanske inte är så märkligt eftersom hans tjänst var underställd henne, men själva upplägget var trots allt att han jobbade åt myndigheten och hade lön därifrån. Även om Mona Sahlin nu säger att hon också har betalat hans lön.

Det går att skriva en spännande deckare om denna Mona Sahlin. Om hur hon råkade i klorna på något märkligt och tappade huvudet i dårskap på riktigt. Problemet med henne är att hon också nu var i förtroendeställning i statlig tjänst. Avlönad av oss. Då måste det gå att lita absolut till henne. Detta är mycket värre än vad hon har lyckats åstadkomma tidigare på 90-talet i den så kallade Tobleroneaffären. Hennes problem kan också vara att hon är född in i socialdemokraternas parti genom sina föräldrar och att hon har levt på denna räkmacka hela sitt liv. 

Hon hade ett märkligt mellanspel som egenföretagare och TV-reporter under åren 96-97. Där lyckades hon ta ut så stor del i lön att företaget tvingades till likvidation för att undgå konkurs. Och sedan räddades hon av sina partikamrater och blev utsedd till ordförande i Europarådet mot rasism och året efter blev hon rektor för SSU:s förbundskola Bommersvik. Och så tog Göran Persson in henne i regeringen efter valet 1998 som arbetsmarknadsminister. Så var hennes karriär igång igen.
Och snart blir det midsommar igen.
Denna töntiga högtid enligt Mona Sahlin. 

Hon framstår i efterhand som en inskränkt och korkad människa, som inte kan se längre än till sina kompisar i partiet. Eller till sin släkt och sina föräldrar. Det är dessa det gäller att le emot och inte nog med det utan också alla fiender ska få ta del av hennes generösa leende. Så har hon uttryckt det en gång. Hon ville inte bli en bitter och hatisk människa. Gott så långt.

Hon är en produkt av sin tid och av att hon har levt i en maktfullkomlig socialdemokratisk värld, där det gällde att ha alla kontakter intakta. Detta ledde henne till slut till partiledarposten 2007 med inte annat än gymnasienivå i sin utbildning. Det fungerade inte så bra utan partiet fick sina sämsta siffror i riksdagsvalet 2010 sedan rösträtten infördes. Hon avgick året efter.

Hennes karriär ser nu ut att vara fullständigt slut om inte partiet återigen förbarmar sig över henne och ger henne jobb. Så pinsamt för alla kvinnor att den som blev den första kvinnliga socialdemokratiska partiledaren inte hade mer att komma med än sitt leende och sin charm som kvinna. Hon fyllde den gamla kvinnorollen till fullo. Och var dessutom en parodi på ömsint vänstermänniska, vilket i sin tur gjorde att vänsterpartiet fick ett alldeles för stort inflytande under hennes partiledarskap. 

"Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommar och sådana töntiga saker. "
Mona Sahlin i tidningen Euroturk år 2002

Här har jag tidigare skrivit om detta.

28.6.2016
Och ännu mer skandal är det kring Anna Lindh-stiftelsen som Mona Sahlin skulle ta tag i och fixa till ekonomiskt år 2011. När hon har gjort det nu finns det nästan inga pengar kvar. Bara kring 100 000 mot tidigare ett par miljoner. Och stiftelsen har fått sammanlagt 21 miljoner i intäkter sedan den startades 2003. Men nästan allt är slut och borta. I stadgarna står att verksamheten ska läggas ned ifall det finns så lite pengar kvar som 100 000. Enbart tre miljoner har delats ut i stipendier och bidrag. 
22.9.2016
Mona Sahlin är nu misstänkt för brott vad gäller osant intygande. Tråkig historia.1 kommentar:

  1. "Detta ledde henne till slut till partiledarposten 2007 med inte annat än gymnasienivå i sin utbildning."

    Dock har hon inte så mycket färre högskolepoäng än den brådmogne
    och putslustige Carl Bildt som förvisso studerat på universitet
    men då mest ägnade sig åt studentpolitik och nätverksbyggande ...

    SvaraRadera