lördag 28 maj 2016

Elever som försöker rädda liv kan ses som mördare

Så ser utifrån kommande elever på när någon försöker göra hjärt- lungräddning. En elev i Norrtälje sade att om hans far fick hjärtstopp och han försökte rädda hans liv och misslyckades så skulle släkten skylla hans död på honom. Men räddningstjänsten försöker övertyga dem om att ändå försöka. I Norrtälje får nyanlända också lära sig att inte kasta sten på räddningspersonal och polis. De har helt andra referensramar och en av de vanligaste frågorna är vad militär får göra. 

Sjuhundrasjuttio elever från årskurs åtta deltog i år i Norrtälje Det säger en del om hur många nytillkomna det finns i en liten ort som Norrtälje med drygt 17 000 invånare. En tredjedel är nytillkomna elever, ofta ensamkommande barn. Kanske kan pratet om att döda människor göra att det blir förståeligt att barnen kastar sten på polis och räddningspersonal. De tror alla samhällsfunktioner om ont. Och de har fått lära sig att i Sverige kan de göra vad de vill. Här finns inga straff. De kan till och med tro att de försvarar sina föräldrar och sitt samhälle genom att kasta sten. Stenkastning har pågått i snart tio år nu mot räddningspersonal i Sverige och inga insatser har hjälpt.

Straffen för att angripa blåljuspersonal ska skärpas framöver. Samhället sätter nu hårt mot hårt och det behövs samtidigt som det också borde gå att prata förnuft med elever i åttan. Alliansen vill att brott av den här typen med angrepp mot samhällspersonal ska ge ett halvårs fängelse.  Också inrikesminister Ygeman (s) menar att det ska vara kännbara straff för ungdomar som ger sig på blåljuspersonal. 


Det är hårt jobb att rädda liv. Man ska trycka två gånger per sekund
på bröstkorgen och så att bröstkorgen trycks ned minst fem centimeter.
Trettio gånger ska detta göras och så ge luft två gånger. 

PS. För övrigt begrep jag ingenting när en massa människor gick in på min blogg, men det syntes inte i statistiken jag har på whosamongus. Det tog en stund att klura ut vad det kunde vara, men sedan begrep jag. Jag hade invänt mot Jack Werner som skrev i Metro och hoppade på Elisabeth Höglund angånde att hon hade skrivit att det var 17 mord i januari i år. Han tyckte att det var ett slags önsketänkande hon sysslade med. Här kan ni läsa. Jag som också räknar mord såg att det var exakt 17 mord i januari och skrev detta till både Metro och till Elisabeth Höglund i olika mejl. Dock blev rubriken på mejlet: mord i januari jack werner. Kan uppfattas fel naturligtvis så därför gick väl hundratals människor in på bloggen, som annars inte skulle gjort det. Vi har en ordentlig övervakning i det här landet när det gäller. I min egen statistik på bloggen så noterades detta, men inte på annat vis. Övervakningen var osynlig utåt för er andra. Får skriva mer om detta senare när jag har räknat ihop morden i maj. DS. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar