torsdag 14 februari 2019

Partiet Vändpunkt behövs inte

Ett nytt parti har startats av Carl Schlyter, tidigare i miljöpartiet och han menar att det behövs för att ordna till politiken mot ett bättre samhälle där miljön tas till vara och människor inte längre betraktas som kunder utan som medborgare. Partiet Vändpunkt (pv) ska helt enkelt ersätta miljöpartiet och skapa ett samhälle där alla kan trivas och må bra.

"De som flyger mycket, bor stort och gör av med mycket energi och resurser får betala mer medan den som lever resurssnålt, som många med mindre inkomster gör, gynnas då de får tillbaka mer på skatten än de betalar. Det ger alla möjlighet att investera sig ur energi och resursberoenden. Bara så kan vi skapa en klimatpolitik som förenar, snarare än splittrar. Ekonomin ställs om till att fokusera på ökad livskvalitet snarare än ständigt ökad konsumtion."

Så skriver han i dag på DN Debatt. Han vill helt enkelt att Sverige ska gå före alla andra länder och minska utsläppen så att Sverige blir fossilfritt till år 2030. Ja de flesta vill väl bo i en röd stuga på Stureplan i Stockholm, men så tänker han sig nog inte framtiden. Han vill istället att EU blir:

"en aktör för människor i stället för kapital, för förnybart i stället för fossildrivet, och för en starkare och mer decentraliserad demokrati i stället för en plats för de redan inflytelserika. Men då behöver vi bli fler."

Han siktar på EU-valet i maj, säger han. Jo där brukar politiker vilja sitta för det är inte lika jobbigt som att finnas hos människor i hemlandet och det är väldigt bra betalt. Jag tror inte detta parti behövs. Det är som Carl Schlyter säger att vi väljare vet själva hur vi vill ha våra liv. Och politiker får gärna hålla sig borta från det. Det tycker jag. Sverige har varit centralstyrt ända sedan 1500-talet och Gustav Vasa, men vi ser det knappt för vi är födda in i den kulturen. Carl Schlyter är resultatet av den splittring i politiken som pågår samtidigt som det sitter fyra partier i en koalition i riksdagen. Och miljöpartiet sitter i regeringsställning.

Nog behövs det en ny politik i Sverige, men den har svårt att komma fram för det pågår en uteslutning av sverigedemokraternas väljare och en inbördes kamp mellan partierna, som väljarna inte uppskattar. Fram till år 2030 kommer vi absolut få en ny politik på många områden, men att skapa nya partier gör inte att det går fortare. Det gör att politiken framstår som ännu mer amatörmässig och utan kontakt med folkets breda lager. Vi behöver inte fler partier i riksdagen utan färre. 


En röd stuga fast på Stureplan. Så brukar
människors nostalgiska dröm om
boende sammanfattas.
Det tåget har gått för många år sedan.
Och att bo på landet har sina nackdelar.
Det är därför människor drömmer om
fördelarna som finns i storstan.
Faksimil från Google. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar