fredag 1 februari 2019

Det dödliga våldet tre i veckan som vanligt under januari 2019

Jag har fortsatt in på det fjärde året med att räkna fallen av dödligt våld i Sverige. Dessutom har jag uppmärksammat chefen för Brå Erik Wennerström på att Brå inte räknar alla mordfall i sin statistik. Här får ni ta del av mejlet jag skickade: 

Jag är nu inne på det fjärde året med mordstatistik. Helt klart stämmer inte de siffror Brå presenterar i denna statistik. Också nu i januari är det kring tre mord i veckan, vilket har varit fallet under alla de tre tidigare år jag har räknat dessa de grövsta brotten i Sverige. Brå har höjt statistiken en smula, men den stämmer fortfarande inte. Jag har räknat fram 177 fall av dödligt våld under 2018. Förskräckliga siffror. Statistiken för förra året är inte klar. Bara mord genom skjutningar ligger på kring 44-45 per år. Om man räknar bort dessa stämmer statistiken från Brå något bättre. Varför vill Brå hålla nere statistiken över morden i Sverige? Det är väl inte någon behjälplig? Varken politiker, polisen eller allmänheten? Det får bara människor att tro på det som Mark Twain sade: lögn, förbannad lögn och statistik. Så vill vi inte ha det i det här landet. 

Här kan du ta del av det jag skrev i januari om förra årets statistik över det dödliga våldet i Sverige: https://annhelenarudberg2.blogspot.com/2019/01/ett-trist-rekord-i-mord-och-drap-under.html

med vänliga hälsningar
Ann Helena Rudberg
journalist och författare

Här nedan är så fallen av dödligt våld för januari 2019. 

1. Orust kvinna mördad, man häktad. 
2. Mord Täby i radhus 19-årig man. 
3. Kvinna död på tågspår Surahammar. 

4. Mord Södertälje 22-åring häktad. 
5. Kvarnsveden Borlänge mord skjutning 36-åring häktad. 
6. Mord Tensta 24-åring skjuten. 

7. Misstänkt mord Malmö kvinna 30-årsåldern föll från fönster. 
8. Man knivhuggen i Solna mord. 
9. Barn plus kvinna döda i hyrbil vid Flaten Älta misstänkta mord.

10. Tre döda i Sala, mord plus självmord. Samuel Rehn sköt sina båda små pojkar. 
11. En skjuten i Umeå mord. 
12. Man skjuten i Jakobsberg mord. 

Det är lite oklart om både mamman och barnet var mördade vid Flaten. Antalet mördade i januari uppgår till 13 eller 14 beroende på hur det ser ut med det fallet. Polisen har inte skrivit om detta på sin sajt, så det verkar vara mord plus självmord. Mamman var lärare och har hon dödat sitt barn är det det tredje barnet som dog för en förälders hand i januari i år. Vila i frid alla offer! Det är hemskt att en pappa kände sig tvungen att ta med sig sina små pojkar in i döden. Jag skrev om detta här. 
24.4.2019
Jo det var ett mord och ett självmord vid Flaten. Tyvärr. Polisen har nu lagt ned förundersökningen för att båda var döda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar