tisdag 26 februari 2019

Sara Danius lämnar sin stol i Svenska Akademien

UPPDATERAT
Nu har Sara Danius och Svenska Akademien kommit överens om villkoren för att hon lämnar sin stol och inte längre fungerar som ständig sekreterare i Akademien. "Svenska Akademien har bedömt att det funnits sakliga skäl att avsluta Sara Danius sekreterarskap i förtid. Detta har lett till affektladdad polemik och sammanblandning av olika frågor. Svenska Akademien ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta." Så uttalar sig Akademien på ett gammaldags artigt vis.

Hon får nu ersättning såsom förekommer i ett statligt bolag för en ledande befattningshavare, sägs det också i pressmeddelandet. Det borde betyda ett antal miljoner kronor. Hon krävde 13 miljoner för att sluta, men det är okänt hur uppgörelsen blev. Men senare sades att hon fick drygt 2 miljoner kronor, vilket var 21 månadslöner.  Med pensionavsättningar blir det närmare 3,4 miljoner sammanlagt.

"De som tar vara på det goda i allting är förnuftiga och lyckliga", lyder en av drottning Kristinas maximer. Det är i den andan Akademien minns Sara Danius sekreterargärning, de impulser till nytänkande som den innebar och den starka personliga närvaro genom vilken Sara Danius har förhöjt intresset för Akademiens verksamhet.  Det skriver Svenska Akademien. Själv ville Sara Danius tillbaka till sin stol som ständig sekreterare, men fick nej tack av Akademien.
17:19
Enligt Svenska Akademien har det aldrig varit tal om att Sara Danius skulle komma tillbaka till Akademien. Så tjafset fortsätter. Sara Danius börjar påminna en del om sin mamma Anna Wahlgren. Mamman undrade förra året vad det var för fel på Sverige. Själv bor hon numera i Indien. 

Här skrev jag förra våren om när Svenska Akademien ramlade ihop.

Så här färgstark var Sara Danius
på sitt sista framträdande i konserthuset
i vintras den 10 december.
När det inte delades ut
något Nobelpris i litteratur.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar