onsdag 27 februari 2019

Rysk spion gripen i Stockholm

UPPDATERAT
En man har värvats av en rysk underrättelseofficer och diplomat för att bli spion åt Ryssland. Mannen jobbar med högteknologisk industri i Sverige vilken är intressant för Ryssland. Jämsides med inhämtning av cyberinhämtning av material pågår också värvning av spioner i känd gammal stil. Dessa båda verksamheter kompletterar varandra. Spionen greps med hjälp av polisen i går kväll under ett möte i Stockholm. Stig Wennerström är fortfarande den mest kände av de spioner som har jobbat åt Sovjet under det kalla kriget. Han jobbade fram till början av 60-talet som spion. Mannen sitter anhållen och misstänks ha jobbat som spion från 2017. Vilken nationalitet han har framgår inte. 
28.2.2019
Ytterligare en misstänkt spion har anhållits, men denne har inte någon anknytning till den förre, sägs det. Personen greps för flyktingspionage, dvs den har försökt att förhindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de flydde ifrån. 
1.3.2019
Flyktingspionen från Mellanöstern har häktats. Han är 45 år och misstänks för spioneri förra året mellan april och september. Han har dubbelt medborgarskap och kan således utvisas. Han spionerade på enskilda personer. 
16:06
Också den andra spionen som har spionerat på Sverige för Rysslands räkning är häktad. Han är även han 45 år och flerbarnsfar, har fyra barn, IT-konsult, har jobbat som konsult åt Volvo, har utbildning från Chalmers, har forskat där och är skriven i Göteborg. Född i Sverige med svenskt medborgarskap. Han nekar till brott.
Stig Wennerström är fortfarande den mest
kände spionen i Sverige. Han står
till höger i bild. Han fick livstid år 1964.
Faksimil från Google.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar