måndag 1 november 2021

Gunnar Johansson hade miljoner i kontanter

 När Gunnar Johansson dog 98 år gammal år 2018 hade han mer än 2,6 miljoner hemma i kontanter. Det var väl bra kan man tycka, för då kunde ju de nio arvingarna, brorsbarnen och deras barn, få ärva. Men problemet var att sedlarna var gamla och utgångna. Ända tills Gunnar Johansson var 95 år cyklade han till banken och tog ut pengar från sitt konto, men varför han behövde så mycket kontanter hemma var inte begripligt. Och sedlarna blev nya år 2016 och 2017 så alla 500- plus tusenlappar Gunnar Johansson hade hemma var ogiltiga. 

Nu fick arvingarna lösa in en miljon till nya sedlar, som de kunde bevisa kom från banken, men mer än så kunde de inte fastställa var rätt tillkomna, för det gick för långt tillbaka. Det fanns inga noteringar i banken. Nu ska de gå ända till Högsta förvaltningsdomstolen, för att få ut nya sedlar också för de andra 1,6 miljoner, som Gunnar Johansson hade hemma i förvaring i en portfölj och i en skokartong. 

I Gunnar Johanssons fall hade det varit bättre om någon i släkten hade haft kontakt med honom och vetat hur han hade det. För nu blev det ett daghem i samma hus där han bodde, som tog hand om honom och såg till att han hade mat hemma. De orosanmälde honom också. Han fick kommunal hemtjänst trots att han var skeptisk. Men de fick inte ta hand om hans papper. Han fick en god man dagen efter att han dog.

För Gunnar Johanssons släktingar är ingenting löst ännu. Han var förvirrad på slutet och kunde inte sköta varken internet eller bankaffärerna. Han hade obetalda räkningar och kravbrev hemma. Tyvärr. Och han var nära att bli vräkt. Det blev grannfrun Susanne som hjälpte honom. Inte hans släktingar som han inte längre hade kontakt med. 

Lärdomen av detta är att hålla kontaken med äldre släktingar och försöka ta reda på hur de har det. I Gunnar Johanssons fall visste ju daghemmet precis hur det stod till. Om också domen i Högsta förvaltningsrätten går emot arvingarna så eldar staten upp de ogiltiga pengarna och ersätter dem inte. Eftersom de inte visste att de skulle få pengarna så är det kanske inte så stor förlust. Och de fick ju ändå ett reellt kontant arv efter farbror Gunnar. Plus lärdomar. 


Den här portföljen på bilden var fullproppad med sedlar som var ogiltiga. Gunnar Johansson tog alltid ut kontanter från banken ända tills han blev 95 för att kunna betala. Men internet begrep han sig inte på. Sorgligt att hans brorsöner inte hade bättre kontakt med honom. 1 kommentar:

  1. Kontanter blev man tvungen att använda igår och hade faktiskt sådana
    på sig ! Fel hos alla storbanker när man skulle betala på Hemköp ...

    SvaraRadera