söndag 7 november 2021

Vem blir statsminister i november?

UPPDATERAT

 Gången är inte krattad för Magdalena Andersson, så att hon utan vidare kan bli statsminister. Det vore en statskupp. Det måste röstas, men inte från väljarnas sida förstås, utan från riksdagen. I morgon måndag kommer Löfven gå till talmannen och be att få bli entledigad sägs det. Då startar sedan den demokratiska ordningen där talmannen frågar partiledarna om de vill ta på sig ansvaret för att regera Sverige. 

Det vill säkerligen både Magdalena Andersson och Ulf Kristersson, men talmannen kommer då ge uppdraget först till Magdalena Andersson. Hon måste få med sig både miljöpartiet och vänstern plus centern för att kunna regera. De har tillsammans 175 mandat i riksdagen. Borgarna får då 174 mandat. Skräckvisionen är att det blir som 2018 att ingen kan regera. Men kanske blir Magdalena Andersson statminister i slutet på nästa vecka. 

Det är inte mycket att säga om detta. Hon kommer att regera i en tuff ledarstil, så att alla hinner tröttna på henne till nästa val. Efterkrigstidens monopol för socialdemokraterna på regeringsmakten är slut nu. Det får vi hoppas. 

16:39

Jodå Stefan Löfven tänker avgå i början av veckan. Det meddelar hans pressekreterare. I morgon då eller senast tisdag måste det ju vara. 

9.11.2021

I dag är det upp tillbevis då. Kommer statsministern att avgå? Nej det verkar inte så eftersom förhandlingarna med centern inte är klara. Så fortsätter spelet om makten. Det går ju inte att frånträda den högsta maktens post när inte förhandlingarna med andra partier är klara. Statsministerposten är ju socialdemokraternas och den kan ju inte Löfven lämna ifrån sig nu när partierna inte är överens. Hur lång tid tog det förra gången? Ett halvår? Löfven kan sitta kvar till valet om han vill. Så det är ingen brådska. 

10.11.2021

Nu vet medierna besked: jo statsministern kommer att lämna in sin avskedsansökan till talmannen efter klockan 11 i dag. Vi får väl hoppas det är sant. För nu svek han än en sista (?) gång sitt ord om början på veckan. Onsdag är inte början. Utan mitt i. Lilllördag enligt gammal sed för då var det nämlingen en ledig dag för tjänstefolket i hushållet. 

15:08

Äntligen har han avgått och leder nu en övergångsregering innan Magdalena Andersson är vald av riksdagen till nästa statsminister. För nu verkar det ordnat med den krattade gången. Om inte vänsterpartiet ska börja jiddra. Men det gör de säkerligen inte på riktigt. Så nästa vecka kan allt vara fixat och klart. 

11.11.2021

Det blir Magdalena Andersson, som får uppdraget av talmannen att bilda regering. Ingen överraskning alls således. 


Jag minns Tage Erlander. Han regerade med folkets vilja år 1946-69. Det var inte något snack om det. Han satt ända tills Olof Palme tog över. Bilden har dock missuppfattat det där med bänkarna. Det var kyrkbänkar det handlade om. Och det var prosten som sköt. Av misstag förstås. Inte så kul numera när skjutningar sker varje dag i stort sett i Sverige.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar