torsdag 5 juli 2018

Desinformation kring Durmaz

Också DN har vaknat till och publicerar artikeln som berättar att det inte fanns någon hatkampanj kring fotbollsspelaren Durmaz utan att det som kom fram på nätet var "botar" och något som iscensattes automatiskt. Tvärtom var det en kärleksstorm som visades för Durmaz fast han hade lyckats klanta sig så att Tyskland gjorde 1-0 i sista minuten mot Sverige. Något som absolut är glömt nu när Sverige är i kvartsfinal. Så är det i fotboll.

Det går till och med att läsa DN:s artikel även för icke-prenumeranter där DN nu berättar att Per Ödling professor vid Lunds universitet har tagit fram fakta kring de 39 000 kommentarer som publicerades. Han menar att någon person eller organisation har tyckt att det var läge att visa fram att Sverige är rasistiskt och så har de gått in och hatat och när stormen tog fart har man gått ut igen. Typiskt botnät, således datastyrda konton på sociala medier.

Medierna som förde vidare detta som en hatstorm får skarp kritik av professor Ödling och han menar att journalister behöver tillgång till verktyg som gör att de kan skilja på fejkkonton och verkliga personer annars låter man sig styras av "illasinnade krafter", säger han. Och medierna kan styras som boskap åt det håll som några önskar. Det gäller helt enkelt att ha lite is i magen och inte hoppa på första bästa "folkstorm", som den här gången dessutom blev polisanmäld. 


Faksimil från Google.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar