tisdag 3 juli 2018

Instängda i grottan i månader

UPPDATERAT
Det fotbollslag med tolv grabbar mellan 11-16 år, som återfanns i norra Thailand i en grotta, kan få stanna där i upp till fyra månader för det är fortfarande tungt regn och översvämmat i grottan. De kan bli tvungna att dyka för att komma ut. Deras tränare är instängd med dem och de hade varit försvunna i nio dagar när de hittades i går. Monsunregnen i Thailand slutar inte förrän i oktober i höst. Det skulle vara mycket farligt att nu försöka ta ut dem ur grottan eftersom vattennivåerna fortfarande stiger. Alla ungdomarna är dock oskadda nu. Ingen av dem kan simma och de kan tänkas att få lära sig att dyka för att kunna ta sig ur grottan. 

Tiotusen liter vatten pumpas ur grottan varje timme, men det sänker vattennivån med endast en centimeter per timme. De befinner sig fem kilometer in i grottsystemet och återfanns två meter ovanför vattnet. Det var ett brittiskt dykarlag om tre personer som ledde återfinnandet av pojkarna och deras tränare. Thailändska marinsoldater utförde räddningsaktionen tillsammans med räddningspersonal från olika länder som Australien, USA och Kina. Det var två brittiska dykare som var de första hos pojkarna och deras tränare. Då visste de inte vilken dag det var. Tränaren borde dock ha vetat att monsunregnen var farliga. Det regnar från maj till oktober i Thailand. Det borde ha funnits varningsskyltar vid grottan.
4.7.2018
Pojkarna och deras tränare måste dyka i 2 kilometer för att kunna komma ut ur grottan. Det är trångt och kallt i vattnet. Men eftersom monsunregnen inte kommer att upphöra vill alla att de ska komma ut så fort som möjligt. 
5.7.2018
Om pojkarna har tur ska de kunna gå ut ur grottan endast iförda flytvästar. Nu pumpas vattnet ut och har sjunkit med 40 procent de senaste dagarna, vilket betyder att det endast är kring tre meter vatten på djupaste stället. Fortfarande når vattnet upp till taket på ett ställe i "kammare 3" som den kallas. Vi håller tummarna för att pumparna kan få ut vattnet! Denna kammare ligger ganska nära ingången till grottan.
13:45
Nu har manskap börjat leta efter ett "skorstenshål" upp till marken från grottan eftersom pojkarna har berättat att de kunde höra hundar skälla. Världen runt håller nu alla tummarna för dessa pojkar och deras tränare, som har varit buddhistmunk och har lärt pojkarna att meditera i grottan för att de ska vara lugna. 
6.7.2018
Så skördades det första dödsoffret i grottan. Det var en dykare från Thailands marina militärer, en 38-åring som hittades medvetslös och senare blev dödförklarad. Han dog av syrebrist.
8.7.2018
Nu är 18 dykare på väg in för att hämta pojkarna och tränaren. Vi håller tummarna!
14:21
Två pojkar lär nu vara ute ur grottan. Hoppas det är sant! Två till lär vara på väg ut.
14:59
Senaste nytt är att sex pojkar är ute ur grottan. 
17:22
Nej det var tydligen desinformation. Så nu är det fyra igen som är ute. I morgon blir det mer räddande.
9.7.2018
En till pojke ute nu vid 13-tiden. Fem räddade. 
13:41
En till ute. Sex sägs vara räddade. Får se om det stämmer nu då.
14:14
Nu sägs åtta vara ute. Hoppas det är sant. 
10.7.2018
Tio små pojkar är räddade och bara två plus tränaren återstår. Skriver detta 12:17 i Sverige tiden i Thailand är 17:17. Snart blir det mörkt igen, men i grottan är det ju evigt mörker så det borde gå att fortsätta ett par, tre timmar lite till.
13:33
Nummer elva ute nu. Ta ut de båda kvarvarande också! Tack!
13:58
Alla ute nu sägs det. Så passande lagom så medierna kan ägna sig i lugn och ro åt fotbollen och VM. Grattis fotbollslaget! Dock inte grattis till tränaren, som inte tog ett vuxet ansvar.Ny karta från The Guardian. Den stämmer inte
riktigt överens med Daily Mails tidigare karta.
Men vattnet sjunker i grottsystemet.
Fortfarande trots allt. 

Så här ser grottsystemet ut i Thailand
där pojkarna återfanns.

16 feet är nästan 5 meter vatten.
Faksimil från Daily Mail. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar