söndag 8 juli 2018

Livsfarligt att prata

UPPDATERAT
I Sverige i dag har det stramats åt alltmer så att tala är ingenting vi kan förvänta oss att få göra. Inte utan reprimander och straff. Här skriver riksdagsledamoten Staffan Danielsson (c) om fenomenet med exempel från Gotland där en domprost ljög om omständigheterna kring att en grupp människor samlades utanför kyrkan. Då lät han tysta dem med kyrkklockor. Och Bernt Herlitz har dömts till avsked och en halv miljon i rättegångskostnader för att han berättade vilka han trodde var ej minderåriga ensamkommande. 

Staffan Danielsson menar helt riktigt att media väljer ut och publicerar det som passar agendan. Det är klart medierna gör. Vi på Journalisthögskolan kom fram till redan 1974 att det inte finns någon objektivitet för journalister är subjektiva människor. Och ingen är så hård i bedömningen av artiklar som den egna redaktionen. Ve den journalist som inte följer agendan. Pressen är inte fri från bedömningar av människor. Naturligtvis. Journalister är inga gudar. Och nu är snart föraktet för kåren tillbaka på 50-talets nivå, då min pappa blev journalist. Han kunde inte bli något finare som hans bror, som blev läkare.

Förmågan att hantera och känna in ord har jag ärvt av honom. Och jag ser med förskräckelse att nutida nya journalister inte ens kan svenska. Tyvärr. Och som sagt någon yttrandefrihet har aldrig funnits varken för den kåren eller för några andra. Det är alltid tidens tekniska utveckling som bestämmer vad som kan publiceras. Många som yttrar sig i sociala medier har inte något skriftspråk att tala om eller vill enbart har utlopp för sina egna hatkänslor. 

Det är förstås värre än vanligt för att det är valår. Då letas syndabockar lite överallt. Skammens klocka i Visby kallar Smålandsposten detta som hände. Visst är det galet att människor som kallar sig kristna förföljer de som vill samtala. Själv tystnar jag alltmer för vad man än säger så går det att missförstå. Det är här och nu historien utspelar sig inte för mer än 70 år sedan. En del människor har fastnat i en tidsloop och kan inte lämna kriget.
15.7.2018
Jag fick lära mig ett nytt ord i dag. Ordet "barnlajvare", visste inte vad det betydde men läste att någon fick sluta på SJ som chef, för så fick man inte säga. Jag var tvungen att slå upp det och såg att Hanif Bali hade använt det förra året, men han fick inte sluta. Lajvare betyder någon som spelar rollspel inhämtade jag. Så ordet betyder någon som spelar ett rollspel som barn. Dock lämnade Hanif Bali (m) partistyrelsen i mars i år. Och han har slutat twittra. 
Många tror att vi fortfarande lever på 40-talet
eller tidigare. Och att tystnad är allt viktigare.
Faksimil från Google. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar