tisdag 31 juli 2018

Räddades av brittiska flottan tackade med bombdåd

Salman Abedi som utförde ett bombdåd i Manchester i maj 2017 hade räddats av brittiska flottan från Libyen. Det var HMS Enterprise som tog honom och hans bror från Libyen till Malta så de kunde flyga hem tre år innan han dödade 22 människor i Manchester varav sju barn. Terrorbombaren dog i självmordsdådet i Manchester och hans yngre bror Hashem inväntar utlämning till Storbritannien i fängelse i Libyen. 

Salman Abedi klassas nu som en landsförrädare i Storbritannien. Hans far bor i Libyen och bröderna hade ofta åkt dit och hälsat på. Terrorbombaren hade återvänt därifrån bara några dagar innan han utförde sitt dåd i Manchester. Pappan var medlem i Libyan Islamic Fighting Group, klassad som terrorgrupp. Salman Abedi bevakades av MI5, men hans fall lades ned när de trodde att de hade bevakat fel ungdom. Eftersom han var brittisk medborgare så var det flottans plikt att ta med honom från Libyen.

Salman Abedi radikaliseras redan runt 2012 när han var 16 år och skolkamrater lämnade uppgifter till polis om att han sympatiserade med muslimska självmordsbombare. Han blev portförbjuden från den salafistiska moskén i Didsbury i Manchester efter ett gräl då Abedi kritiserade imamen för att inte stödja IS. Abedi radikaliserades till stor del över internet och genom föräldrarna. Föräldrarna hade flytt till Storbritannien och fått asyl i början av 90-talet, men de återvände till Libyen för att åter slåss där kring 2014.


Här skrev jag tidigare om dådet i Manchester. Och här när det inträffade. 

Saffie Rose Roussos var åtta år och yngst av de som
dödades av självmordsbombaren Salman Abedi.
Faksimil från Google. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar