fredag 20 juli 2018

Fel i svenska skogsbruket

UPPDATERAT
När det inte går att hejda brand i väglöst land är det inte så märkvärdigt. Då måste helikoptrar till. Men varför ska staten gå in och ta hand om privata skogsägares marker? Vore det inte lämpligt att sluta plantera granskog i räta rader och tätt, tätt så att det är enkelt för en skog att brinna ned? Det är frågor som uppstår åtminstone för mig. Björn Brink, som är lika gammal som jag 72 år, har förlorat skog för 6 miljoner kronor i Ljusdal, säger han. Kunde han ha gjort något annorlunda? Han köpte skogen billigt av sin far och hade tänkt att ha den som pensionsförsäkring. Men alla har pension i Sverige. Han har skogen försäkrad dessutom. Shit happens säger amerikanarna. Man rår inte på vädret. Björn Brink (c) är dessutom ordförande i kommunfullmäktige i Ljusdals kommun. Det går nog ingen nöd på honom. I Finland finns ett utbyggt nät av skogsvägar och där är inte bränderna lika förödande. Klockan tio ger statsminister Löfven och Eliasson från MSB en uppdatering om läget i bränderna. 
10:13
Statsminister Löfven framträdde som den store räddaren på presskonferensen. Han var i Ljusdal i går och sade att "när det gäller då håller Sverige ihop". Regeringen följer detta "minut för minut", enligt honom. Sverige har också "en stark tradition att ställa upp för varandra", sade han. EU ställer upp och det finns 1,3 miljarder i det civila försvaret som kan användas, enligt statsministern. Naturen är i krig mot Sverige, kan man tolka det och statsministern tog chansen att framstå som hjälte i sammanhanget. Det är ju valår. Det är kommunerna som får ta smällen till att börja med och sedan får de ansöka om pengar. 
10:27
Om MSB kan också sägas att där satsas resurser på att få in kvinnor och invandrare i räddningstjänsten. Spelar ingen roll om de har de fysiska förutsättningarna. Den etniska och sexuella jämställdheten anses eftersatt enligt MSB och detta "påverkar räddningstjänstens förmåga att leverera en jämställd service till medborgarna".
11:20
Här berättar utredaren Aud Sjökvist att hon fick en chock efter branden 2014 i Västmanland hur illa det fungerade. Hon menar att skogsägarna kan arbeta förebyggande med att plantera olika trädslag, anlägga brandgator och att politikerna kan införa strängare regler för skogsbruket. Så Björn Brink (c) måste banna sig själv i det här sammanhanget för han sitter på två stolar. Vad Isabella Lövin (mp) säger vet ni redan: klimatet, klimatet, klimatet. Och allt är centerpartiets fel. 
21.7.2018
Här skriver Jens Liljestrand i Expressen att det är "äldre vita mäns" fel att det brinner i Sverige. Vilken galning! Och på twitter menar han att det är "kul" att denna artikel engagerar. Sällan har jag läst något så föraktfullt i pressen. Så tråkigt att denna grupp människor ska beskyllas för världens elände. Vad som helst duger för att få lite uppmärksamhet! 
22.7.2018
Till slut har man begripit att det behövs brandgator i skogen för att stoppa elden. Nu kapas 800 hektar träd i Dalarna (nästan 1 600 fotbollsplaner) för att få stopp på elden. Omkring 2 000 frivilliga hjälper till för att begränsa eldens framfart och grävmaskiner tas till hjälp för att skapa utrymme mellan träd och eld. Cirka 25 000 hektar skog brinner just nu i Sverige. Polska brandmän med 44 brandbilar är på väg norrut till Sveg. De beräknas nå fram i eftermiddag. I Jämtland, Dalarna och Gävleborg pågår fyra stora bränder, som inte är under kontroll. 
23.7.2018
I Dalarna blev brandmän räddade av helikoptrar. De omringades av röken och hamnade framför brandfronten. Det var en nyckfull eld som hoppade mellan trädtopparna som orsakade detta. Det hände på fem minuter enligt räddningsledaren Szymanski. Berättelsen om den här branden är den om hjältarna som till slut räddar skogarna och Sverige. Medan politikerna har försummat allt. Ingen hade räknat med 30 grader varmt i dagar och veckor i vårt avlånga land. 
24.7.2018
Det brinner också i Grekland utanför Aten och där har 50 människor dött i bränderna. Även svenskar finns där förstås och har fått evakueras. En semesterort Mati finns inte längre. Den yngsta som dog var en sex månaders baby, som andades in rök. 
25.7.2018
Det är 79 människor som har dött i bränderna i Grekland och nu letar myndigheterna efter kriminella pyromaner, som misstänks ha satt igång detta för att plundra hus. Bränderna startade på flera ställen samtidigt. 
29.7.2018
Minst 82 personer har omkommit i bränderna i Grekland, flera saknas fortfarande. 


Här skrev jag tidigare att människor dör i värmen. 
Björn Brink (c) i Ljusdal är förgrymmad över att skogen
har brunnit. Hans skog. Men han klarar sig nog ändå.
Faksimil från Google. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar