söndag 1 juli 2018

Nye statsministern i Almedalen

UPPDATERAT
Moderatledaren Ulf Kristersson intervjuades för någon timme sedan i TV4 i Almedalen. Han framstår verkligen som den nye statsministern, så trevlig och bra på att välja mellan till exempel "pest och kolera-frågor". Han vill komma överens med socialdemokraterna om migrationsfrågorna, inte med sverigedemokraterna, sade han. Han hade bra svar på allt som TV4 frågade om. Men han ville inte välja mellan "pest och kolera-frågorna" totalt öppna gränser i Sverige och utträde ur EU för bägge dessa alternativ var orimliga, menade han. 

I kväll ska han hålla tal från scenen klockan 19 i Almedalen. Han menade om det senaste bråket inom Alliansen om utskottsmandaten, att någon måste ha missförstått, att detta är en ordningsfråga inom politiken och någon gång måste man bestämma huruvida det största partiet ska ta alla ordförandeplatserna i utskotten eller inte, vilket de kan. Detta måste förhandlas. Moderaterna tycker då att detta ska regleras enligt väljarnas önskemål. Det finns 15 utskott i riksdagen och där tas förslag till beslut i alla frågor, vilka sedan presenteras för riksdagen. Utskotten speglar partiernas fördelning i riksdagen. Det största partiet i riksdagen har också flest platser i varje utskott. Helt i demokratisk ordning.

Detta skulle i sin tur betyda att de tre största partierna som alla är 20-procentspartier i nuläget måste fördela dessa ordförandeposter mellan sig. Det är mest demokratiskt. Och enligt hur väljarna röstar. Jag satt och lyssnade i soffan framför TV:n och glömde bort att ta bild, men Ulf Kristersson såg väldigt avslappnad ut. Som en blivande statsminister. Men mycket kan hända ännu fram till den 9 september. Helt klart är att gränserna luckras upp mellan de tre största partierna och det måste ske när alla är ungefär lika stora. Så fungerar ett demokratiskt samhälle. Annars fortsätter den skamliga perioden med DÖ-överenskommelser. Och partier som ser makten som målet och inte är demokratiska. 

Moderatledaren sade också på frågan om han är nästa statsminister att det måste väljarna bestämma. Tänk att det ska behövas sägas efter så lång tid med demokrati i Sverige. Att vi som är väljare får bestämma hur regeringen ska se ut vad gäller partier och vem som blir statsminister. För övrigt har Ulf Kristersson högst förtroende av alla partiledarna konstaterar Aftonbladets Lena Mellin.

I kväll klockan 19 sänds moderatledarens tal i SVT Play. 

19:49
Jag är ingen anhängare av sådana där tal. Att någon läser innantill och skocken nedanför scenen applåderar.  Han var bättre i morse på TV4. 

Ulf Kristersson (m) har högst förtroende bland väljarna.
Faksimil från Aftonbladet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar