onsdag 27 juli 2022

Brottsligheten viktigaste valfrågan

 SOM-institutet i Göteborg har undersökt vilka frågor som är viktigast för väljarna inför valet i september. Hela 41 procent anser att brottsligheten är den viktigaste frågan för dem och sedan följer sjukvård och integration. Det är första gången sedan 70-talet som brottsligheten ligger först under ett valår. Det blir således en unik valrörelse in i det sista där justitieminister Morgan Johansson får stå vid skampålen tillsammans med resten av regeringen. De har inte lyckats att stävja brottsligheten för de skjutna och dödade i Sverige blir fler och fler. Just nu är de 39 stycken mördade genom skjutvapen. Det är toppen av ett isberg av brott. 

Statsvetaren och rapportförfattaren Henrik Ekengren Oscarsson säger till DN att utvecklingen bäddar för en unik typ av svensk valrörelse och han menar att det blir gynnsamt för oppositionen där frågor om lag och ordning står högt upp på listan. Enligt en annan undersökning så är vänsterväljare mer välvilliga och ängsliga än högerväljare, som är mer samvetsgranna, vilket betyder att hjälpa till i samhället genom arbete. Personer som sympatiserar med vänsterpartiet är mer introverta medan de som sympatiserar med liberalerna är mest utåtriktade. 

Blir det då en annan regering i höst? Det är tiotusenkronorsfrågan, men personligen så skulle jag vilja se det. Det är aldrig bra när en och samma regering bestämmer över Sverige under lång tid. Och socialdemokraterna har gjort det mest under min livstid. Sverige är inte samma land som när jag var ung utan har bytt skepnad. Men socialdemokraterna tror fortfarande att det är synd om oss och att fattigdomen måste utrotas. Det var mina föräldrar och deras föräldrar som var fattiga. Inte följande generationer. Men socialdemokraterna har gjort sitt bästa för att importera förfördelade och nya fattiga från hela världen för att höja dem till skyarna som väljare. 

Det går inte i längden att byta ut en befolkning utan att det får stora konsekvenser för landet. Och det är detta som avspeglas i majoritetens syn på brottsligheten som den viktigaste frågan. Sjukvården har också ramlat ihop sedan pandemin. Det märker alla som har någon anledning att besöka den. Och integrationen har misslyckats vilket absolut visades genom de senaste domarna mot dem som deltog i steningen av poliser under påsken. Där var det inte bara dessa dömda män som deltog utan kvinnor och barn också. 

Det är typiskt att socialdemokraterna inte vill ha en folkräkning, för ingen vet vilka som bebor Sverige längre. Och det kan fuskas hur mycket som helst med denna nya folkräkning. Kring 200 000 är skrivna på fel adresser i Sverige. Det bidrar till bidragsfusk och kriminalitet. Även om riksdagen nu har uppmanat regeringen till en ny folkräkning (Baylan röstade fel) så kommer denna fråga att dras i långbänk om den nuvarande regeringen sitter kvar. Tidigare folkräkningar har genomförts med enkäter, som befolkningen snällt har svarat på. Men så kan inte göras nu ifall resultatet ska bli godkänt. 


Statistik anmälda brott i Sverige enligt Brottsförebyggande Rådet. Från 1950-talet och fram till 2020 har alla dessa anmälda brott ökat med 64 procent.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar