söndag 31 juli 2022

Herregud en ukrainare kostar 160 000 mer år 2023

 För första gången (?) redovisar Migrationsverket kostnaden för en folkgrupp, som flyr krig till Sverige. Det blir dyrt om jag nu kan räkna rätt. För en ukrainare beräknas kosta kring 160 000 mer för år 2023. Det är således inte hela kostnaden om jag begriper det rätt utan den merkostnad det blir nästa år. Det är Mikael Ribbenvik, som uttalar sig i DN om detta. Största posterna hamnar på kommunerna för bostäder och skolgång, säger Ribbenvik. Inte på Migrationsverket. Och hela antalet ukrainare beräknas bli 55 000. 

Jaha nu får vi veta vad migranter kostar mer år 2023: mer än den pensionerade svensken får totalt i genomsnitt tydligen, men pensionärer ska ju också ha mer än den statliga pensionen att leva av. Om de har jobbat. Så det är klart att det inte går att räkna så. Inga jämförelser tack det är orättvist. Sverige behöver 7 miljarder mer år 2023 för alla ukrainare. Högre skatt tack! Både statlig och kommunal plus högre sjukvårdsavgifter? Undrar då vad den där miljonen andra invandrare kostar? De som aldrig får något jobb, men en hel bunt med barn, som växer upp och blir brottslingar. Nä så där kan man inte uttala sig om flyende. Det är fördomar. Men tydligen inte att berätta vad ukrainare kostar oss. De andra migranterna bidrar istället så att vi får uppleva andra kulturer. Det berikar oss. 

En ukrainare jag känner till tog emot sin mamma, syster och barn i sin trea. Eftersom de bodde två personer i trean kunde de ta emot sina släktingar. Då kostar de väl inte så mycket för oss andra? Så förvirrande det här med pengaberäkningar. De blev fem personer i trean då. Treor är kring 70 kvm så det blir ju trångt. Men kriget är väl snart slut? Eller hur? Inte kan det hålla på i fem år, som krig har en förmåga att göra när de väl har startat?

Men fortfarande är jag förvånad över att Mikael Ribbenvik uttalar sig om en folkgrupp så där. Utan att dölja kostnaden i kronor och ören (nä ören har vi ju inte längre). Och dessutom är det en uppskattning. Han kan ju inte veta om det är sant. För det har ju inte hänt ännu. Men det är ju valår och då är det bra att berätta allt. För det kan ju betyda att socialdemokraterna vinner igen. Eller? Kanske tycker tidigare invandrare att dessa ukrainare inte ska komma hit och få leva av skattemedel de också. De är ju vita och européer. De behöver inte fly till Sverige. Polen har tagit emot miljoner av dem. 

Så här såg det ut under andra världskriget när finska barn skickades till Sverige undan kriget då. Med adresslappar runt halsen. Men numera kommer inga barn ensamma på detta vis. Det var bara 2015-16 som det hände. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar