onsdag 13 juli 2022

Har en fattig rätt att mörda?

 Det är en något kontroversiell frågeställning i rubriken. En fattig har väl inte rätt att mörda? Men den allmänna uppfattningen i Sverige är ju att fattiga människor är så förtryckta att de inte kan hjälpa om de tar till våld och brott för att överleva. Eller reagerar med våld för att försöka få någon plats i samhället. Men den allmänna uppfattningen är ju också att vårt välfärdssamhälle ska ta hand om alla medborgare och innesluta dem i vår famn. 

Men ändå så händer det sådana saker som att en 13-åring (en del påstår att han måste vara äldre) ger sig på en yngre flicka och nästan har ihjäl henne. Och ständigt skjuts det i Sverige. Jag har tappat räkningen på alla mördade, men det var väl nummer 35 för i år som sköts i en tobaksaffär senast? Han var förstås kriminell själv och hade suttit inne. När han kom ut för några veckor sedan så var de genast efter honom. Han blev 22 år. Han hette Youseff El Emam och hans föräldrar föddes i Libanon, men han föddes i Sverige. Han hade varit kriminell i ungefär fem år och sköts på Hisingen i Göteborg. 

Det finns en undersökning som har tagit reda på om fattigdom gör att människor blir kriminella. Slutsatsen blev att fattigdom ingick som en ingrediens i det hela, men det handlade också om genetik. Vilka gener som barnet hade fått. Över en halv miljon barn studerades och slutsatsen blev att det finns en svag koppling mellan kriminalitet och socioekonomisk status. Det handlade mer om gener ansåg man. 

Syskon kan således vara väldigt olika i samma familj och det kanske gäller också den här 13-åringen. För han har tre syskon och en kusin som finns i hans familj, och som han är uppvuxen med. Men det handlar förstås också om att han inte har haft någon pappa att luta sig mot eftersom pappan aldrig fick stanna här. Och så kommer familjen från Afrika och det är väl känt att Afrika har folkgrupper med lägre intelligenskvot än andra folk i världen. Det är inget kontroversiellt påstående utan ett känt faktum. 

Är det då synd om sådana människor, som kanske inte begriper att de inte får attackera andra med våld?Jo så klart, men de ska då vara omhändertagna så att inte andra människor måste ständigt vakta sina nära och kära från våld. Men så fungerar det inte i Sverige. Och en ensam mamma kan knappast ta hand om alla de fem barn hon har ansvaret för. Särskilt inte när hon fick ett nytt barn i maj i år. 

Men vårt sätt att ständigt ge skattepengar till "utsatta områden" är inte något bra sätt att förändra verkligheten för de unga. De dras in i våldet genom att de dras in i tänkesätt som handlar om deras utsatthet och att de är egentligen förmer än det land där de har hamnat. Då är ett sätt att höja sin egen status att ta till våld. Och detta har nu pågått fullt ut sedan Rikspolischefen Dan Eliasson tyckte synd om en mördare år 2016 och undrade vad han hade varit utsatt för svårigheter eller trauma i sitt liv. Han var från Somalia och mördade en kvinna på ett flyktingboende för ensamkommande flyktingbarn. 


Det här är intelligenskvoten i medeltal i varje land i världen. Beräknad år 2002.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar