fredag 8 juli 2022

Japans tidigare premiärminister skjuten

UPPDATERAT

 Japan har stenhård vapenkontroll, men ändå så sköts i går Shinzo Abe 67 år, Japans tidigare premiärminister. Det finns kring en halv miljon legala jaktvapen i Japan, men också illegala vapen hos Japans maffia. Men Japan har väldigt lågt antal brott med skjutvapen, färre än tusen under en femårsperiod. Japan har drygt 125 miljoner invånare. 

Shinzo Abe blev skjuten bakifrån av en man Tetsuya Yamagami, som är 41 år gammal och som tidigare har arbetat i den japanska flottan. Han sade sig vara missnöjd med denne politiker. Och han hade tillverkat ett vapen för att skjuta den tidigare premiärministern. Abe är kritiskt skadad och ska ha haft hjärtstillestånd. 

Det här ger väl vatten på debatten om skjutvapen eftersom Japan har så strikta bestämmelser kring dessa vapen. Ifall någon vill få tag på ett så går det också i Japan. I USA mördas varje år kring 6 500 personer med skjutvapen, vilket går att jämföra med Japan som har motsvarande 37 fall av mord med skjutvapen. USA har kring 334 miljoner invånare, men har en ibland icke befintlig vapenkontroll. 

Det är nämligen varje amerikaners rätt att bära vapen, vilket stadgas i andra författningstillägget i konstitutionen. "Rätten för folket att inneha och bära vapen skall icke inskränkas". Så står det där. Automatvapen som används kan därför orsaka stor skada. 

11:07

Nu rapporteras att den tidigare premiärministern Shinzo Abe är död. Så har också Japan fått sitt första politikermord genom skjutning. Shinzo Abe hade sitt säkerhetsteam runt sig, men ändå lyckades mördaren med detta. En så trist värld vi bebor. Vila i frid! 

11.7.2022

Det blev så att den sittande koalitionen med också Abes parti vann valet i Japan, som ägde rum i går söndag. Invånarna uppmanades att rösta för detta mord var ett angrepp på demokratin. 

Här syns den tidigare premiärministern och hans mördare på samma bild. Mördaren stod bara några meter bakom och dolde sitt hemmagjorda vapen bakom ryggen i en väska. Det hjälpte inte med säkerhetsfolk. Så trist! Bara ögonblick senare skjuter mördaren. 


Det här är vapnet som denne kriminella tillverkade för att skjuta den tidigare premiärministern. Det är ju val också i Japan. Och Shinzo Abe valtalade på gatan.  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar