tisdag 13 september 2022

Historien går inte vidare

 Vi står och stampar som nation så länge valresultatet inte är avgjort. Ingenting rör sig utan journalisterna gräver i alla valresultat och öser ut dem över oss. Var och en vet ändå vad som har hänt, så detta är helt enkelt för mycket konsumentupplysning. En barndomsvän tycker att allt är nattsvart. Denne bor kvar i området, där jag är uppvuxen, och har inte märkt att världen har förändrats. Kanske hade jag varit likadan om jag hade bott där fortfarande. 

En annan vän, som röstade vänster har nyss köpt en bostadsrätt. Det finns naturligtvis ingen som lever som partiprogrammet säger. Vi lever i en annan värld än som där beskrivs. Tyvärr så har staten tagit över så mycket mer sedan min ungdom. Då var vi mer fria än vi är nu. Skatterna var inte så höga och vi fick lov att klara oss själva mer. För mig var det helt enkelt så, att jag gick på sexmånaders vikariat lite här och där. Det var självklart när man hade gått ut skolan. Som på Volvo i Göteborg, på Södersjukhuset i Stockholm och så tog jag över min mammas kafé när hon dog hastigt när jag var 22 år. 

Det är så att ungdomar klarar av det samhälle där de har hamnat fast en och annan inte gör det. Den 26-åriga mamman till en liten flicka i släkten gjorde inte det nu utan tog livet av sig i augusti. Det är naturligtvis en katastrof när något sådant inträffar. Då är hela hennes framtida historia slut. Hon var nästan klar som sjuksköterska i utbildningen och hade redan fast jobb. Men hon klarade inte att leva den framtiden. Jag begriper inte vad som hände henne. Hur kan man överge ett litet barn?

Bakom mig på TV:n rullar kortegen i Skottland genom gatorna med den längst regerande drottningen någonsin i Storbritannien. Det är en sammanfattning från i går då allt sändes live under timmar. Hon forslades då till en kyrka i Edinburgh där allmänheten kunde defilera förbi den. Det var viktigt att hon levde så länge och gick igenom så mycket av både negativt och positivt av någon anledning. Vi begriper aldrig på riktigt våra liv, men det är viktigt att försöka leva dem så gott vi kan. 

I Sverige har allt stannat upp i chock för en del för att valresultatet inte blev det gamla vanliga. Att makten gick nuvarande regeringen ur händerna. Men ännu finns hoppet hos många att det kan vända till vänsterns fördel. Allt är inte räknat. Men det handlar inte längre om en fotbollsmatch utan om vad folket vill och folket är trött på maktens arrogans. Ännu tröttare är ungdomarna, som alla har gått åt höger i skolvalet. De har sett vad som har hänt i deras barndom. Hur landet har förvandlats inför deras ögon. Det ger mig hopp om framtiden. Att de är klarsynta.

Det här är en gammal bild från 1985. Då firades min 40-årsdag. Allt har förändrats sedan dess. Två personer på bilden är döda. Och barnen är vuxna. Så går historien vidare både genom stort och smått. Ingenting är sig likt från igår. Lev i dag. För stunden och nuet är det enda vi känner till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar