måndag 26 september 2022

Slöjan används av förtryckare

Jag tog upp beskrivningen av extrema muslimer i Sverige för drygt tio år sedan. Så nu blir jag lite trött när allt går i nya cirklar. Har uppmärksammat att de med slöja verkar ha företräde före andra kvinnor som lagar mat. Åtminstone i TV4. En utvald minoritet. Men nu är Iran landet där protesterna står som spön i backen och det vore förstås en välsignelse om de slapp den religiösa diktatur som råder där sedan 1979. Det blev inte bättre med en religiös diktatur än med shahen av Iran. Nej diktaturer är aldrig bra vilket epitet de än har. 

Vad finns att säga om detta, som vi knappast kan påverka. I Iran måste folket självt ta itu med de religiösa ledarna. Det kan inte vi göra. Världen måste naturligtvis gå mot mer frihet och mer demokrati vilket betyder att makten ska utgå från folket. Det skaver lite här och där också i vårt fina Sverige. Vi har också haft terrorister som med blida ögon sågs som frihetskämpar när de åkte till Mellanöstern för att kämpa för ett nytt rike med religiösa förtecken. Detta vansinne ramlar människor in i med jämna mellanrum. Jag vet inte om mänskligheten någonsin kommer att kunna lämna det stadiet. 

Krig är en arketyp och ingår i den mänskliga paletten och detta gör att det alltid går att få med sig människor under en tid. Se på Putin och Ryssland. Det går att genom propaganda få fram dessa arketyper inuti människors själar och få dem att kämpa för något de inte knappt ens vet vad det är. Detta är känslostyrt och betecknas ligga utanför den enskildes kontroll. Det går att hjärntvätta människor till vad som helst, bara man börjar tillräckligt tidigt i deras liv. Så slöjan används även i Sverige på små flickor. 

Hur kan man då tillåta att kvinnor går omkring med heltäckande klädsel i demokratins namn? Eller har slöja och måste täcka sitt hår för att det är så sexuellt utmanande annars? Var och en är fri att göra som den vill? Visst. Kvinnor skulle skiljas från slavinnor och icke muslimer genom att ha slöja. Så var tanken. För kristna kvinnor behöver man inte ta hänsyn till på samma sätt. Muslimska kvinnor med slöja eller mer heltäckande klädsel var fria. Så menar islam. Gissa vilka som bestämmer detta?

Och så har jag hört det där märkliga skälet att vi också hade sjalar tidigare i bondekulturen. Jovisst. För att inte håret skulle flyga omkring och störa kvinnor när de arbetade på åkrarna. Rent praktiska skäl. Själv har jag också haft sjal i min ungdom av samma skäl. För att inte frisyren skulle bli förstörd eller för att jag som flicka befann mig i Blekinge på en bondgård. Håret tvättades inte så ofta där. Fanns inte varmvatten inomhus nämligen. Utan det måste värmas i ett uthus där det fanns en stor ugn. Vi fick sedan turas om att bada i en träbalja. Detta var 1950-tal. Inte alls så länge sedan. Men det var inte påbjudet av religiösa skäl med sjal och jag tog av mig denna sjal närhelst jag hade lust. 

De slåss i London också mot dessa förtryckare. Fel land kanske. 

Här är jag fångad på bild av min pappa, som hälsade på när vi var sommarbarn i Blekinge. Ett annat liv än det i förorten Björkhagen i Stockholm. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar