lördag 3 september 2022

Väljarnas svåra avvägningar

 TV4 och professorn i statskunskap Peter Esaiasson tog upp i morse hur svårt det är för väljarna att göra avvägningar mellan olika ting i valrörelsen. Han forskar i demokrati. Jaha? Jag tror nog fortfarande att människor är vuxna nog att ta ställning till olika partier och rösta som de vill. Det är inte sådana ting som listades i morse, som upptar väljarna utan rena sakfrågor och hur dessa påverkar väljarnas vardag. 

Om elen kostar skjortan så betyder det något och också ifall det inte finns någon el att tillgå. Klimatet har många förstått att vi inte har någon chans att ta hand om och att världen nu måste byta inriktning innan det är för sent. Solen skrattar väl bara åt oss som tror att vi är större och kan bättre än den. Partiledaren har inte någon avgörande betydelse, särskilt inte för dem, som inte orkar lyssna på debatterna. Moral kontra ordning? Jaha. Peter Esaiasson har gett ut en liten bok på Timbro som handlar bland annat om att han åkte spårvagn i Göteborg och upptäckte att förortsbor tycker att polisen är för mjuk mot buset. I så fall borde de inte ha något problem att veta på vilket parti de ska rösta.

Men nu framträdde han ju i TV4 och måste tona ned vad han sade och låta som om han verkligen var en politisk korrekt människa. Jag menar att de gånger jag inte har röstat var det för att jag tyckte jag var för upptagen med annat, eller att det verkade meningslöst. Nog verkar det en smula utan mening även i år, men röstat har jag ändå gjort. Vi lär få se om det betyder något. Och om fler tänker som jag gör. Alla vet att integrationspolitiken är misslyckad och att vi som folk lider av den globalisering som är elitens syn på världen. Ska folket bestämma eller är det den lilla politiska elit, som bebor riksdagen? Vi får se om demokratin är levande ännu i Sverige eller inte. All offentlig makt ska ju utgå från folket. Så är det sagt. 

Pensionären Christer Lindeblad, 73, vet säkert vilket parti han ska rösta på. Han blev tvungen att sälja huset när elen kostade tre gånger så mycket som förut. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar