tisdag 21 mars 2023

Maldiverna sjunker säger Erika Bjerström

Jodå det var Sveriges Television som var där och konstaterade detta. Att Maldiverna sjunker. Erika Bjerström gråter alltid floder över tillståndet i världen. Men det hon säger har inte mycket bäring i verkligheten. Maldiverna har alltid varit ett låglänt land eftersom det är beroende av att korallreven växer till sig. Och det gör de också. Växer. 

Mina barnbarn var där i januari och landet finns kvar och det går att flyga dit för de har flygplats. Sedan transporteras man med båt eller sjöflygplan till de olika öarna. Det finns en konstgjord ö där soporna tas om hand på Maldiverna. Tänka sig att det går att göra öar! Landet är dessutom beroende av att det kommer turister för deras försörjning. Annars är det mest fiske som är industrin. Tonfisk exporteras. Landet skadades av tsunamin år 2004, men har tagit igen det sedan dess. Och återuppstått igen. Maldiverna utvecklas starkt genom turismen. Omkring en halv miljon människor bor där på 200 öar. 

Ni som vill läsa vidare gör det för den här artikeln på sajten Klimatsans berättar hur det står till. 

Och här är alla flygplatser på Maldiverna. Det finns 19 stycken. 

Här är ännu en artikel från Klimatupplysningen om Maldiverna och korallreven. 

Här tog sig Erika Bjerström direkt till Barbados från Maldiverna för att konstatera att stranden spricker. Jo klimatförändringar nu igen och vårt fel! Naturligtvis. Erosion finns alltid och har gjort under årmiljoner och Barbados drabbas naturligtvis precis som tex Storbritannien. Eller Sverige. Men inte lika roligt att konstatera detta här hemma som i tropikerna. Grattis Erika till att kunna åka till tropikerna!

2 kommentarer:

  1. Sverige sjunker också och det utan någon klimatförändring.

    SvaraRadera
  2. Kan i och för sig vara bra att besöka platser innan DOM försvinner ...

    SvaraRadera