måndag 12 november 2018

Neil Youngs hus brann för andra gången

UPPDATERAT
I de bränder som nu rasar i Kalifornien har musikern Neil Young (fyller 73 år i dag grattis, gillade honom på 70-talet) förlorat hus nummer två till dessa bränder, som återkommer regelbundet. Det är beklagansvärt. Han tror att detta beror av klimatet och menar att vi måste ta oss an detta. Att det går att mota klimatförändringar. Han skriver detta på sin hemsida. Jag måste säga att det är en smula naivt. Det går nog inte att ändra klimatet i Kalifornien särskilt mycket. Vädret bestäms som meteorologen just berättade på SVT av de jetströmmar som befinner sig högt upp i atmosfären. Det ska inte regna ännu på en vecka i Kalifornien, säger meteorologen. I Kalifornien bor omkring 40 miljoner invånare på en yta som är mindre än Sveriges. För hundra år sedan bodde där omkring 5 miljoner. Det är den folkrikaste staten i USA. Människor är problemet, inte naturen. 
8:40
Här berättar SVT att det dog ungefär lika många år 1933 som i år i bränder i Kalifornien. Inget nytt under solen. Blir säkert ännu fler tyvärr för det saknas kring 200 personer. Som sagt folkmängden är mycket större på samma yta. Som jag berättade i går beror hastigheten i elden på torra och varma Santa Ana-vindar som blåser med stor styrka från öknen och ut mot havet. Ingen brandkår i världen kan stoppa detta. Titta på de här ikoniska bilderna från det rika Kalifornien och som kontrast eld och rök. Påminner åtminstone kristna om helvetet på jorden.
13.11.2018
Det är nu 44 döda hittade och det är rekord i brändernas historia i Kalifornien. Polisen uppmanar människor att lämna när det brinner omedelbart och inte vänta på att någon knackar på dörren och säger åt dem att evakuera. 
11:18
Här är en upplysande artikel om att det är miljörörelsen som har orsakat att träd inte längre fälls och används som de gjordes för 20 år sedan. Skogen sköts inte och det orsakar katastrofala bränder istället. Allt för att tillvaratagande av skogen inte anses lönsamt eller miljövänligt utan klassas ofta som av noll och intet värde.
15.11.2018
Dödssiffran är uppe i 56 bekräftade döda, men fortfarande saknas kring 130 personer. Nu sägs elbolag inte ha skött om sina ledningar och att de kan ha orsakat bränderna. 
16.11.2018
Det är 61 personer bekräftat döda och över 600 saknas. Det är mer än dubbelt de 297 som tidigare saknades. Fler än 9 400 brandmän har bekämpat elden. Kring 8 700 hem har förstörts. Fler än 200 000 människor lämnade sina hem däribland hela Malibu vid havet. Där bodde omkring 13 000 personer.
17.11.2018
Nu är 71 konstaterat döda och fler än 1 000 saknas. Absolut den värsta branden någonsin. 

Här är Liam Hemsworths bild av sitt hem i Malibu.
Faksimil från instagram.  

Varför har fotografen placerat en berguv i öknen?
Den hör inte hemma där. 
Faksimil från Neil Youngs hemsida.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar