lördag 24 november 2018

Spara inte till pensionen!

Allas vår statliga television är behjälplig med att tala om hur mycket vi behöver spara till pension. Det är hisnande summor. Det visar hur vårt pensionssystem har krackelerat från förra generationen. Mina föräldrar var den första och sista generationen som fick ut något rimligt av det pensionssystem de hade röstat igenom år 1957. 

Nej det lönar sig inte att spara till pensionen. Bygg själv ett hus och hyr ut det. Även minsta lilla hus kan man ta kring 10 000 i hyra för per månad i rätt kommun. Bo själv i en etta i en bostadsrättsförening. Det lönar sig. Köp aktier för vinsten du får. Ger utdelning varje år.

Engagera dig politiskt och bli riksdagsledamot. Det är ett mycket lönsamt jobb som ger drygt 65 000 i månadslön och ger dig inkomstgaranti efter sex år. Plus att det medför många förmåner. Och väldigt litet bundet jobb särskilt i dagsläget utan regering. 

Starta ett HVB-hem. Det är extra lönsamt nu när brottsligheten eskalerar och alla mår dåligt av detta. Det går att ha inriktning mot kvinnor som är utsatta eller ungdomar som är det. Ett hem med inriktning på eftervård av de som kommer från psyket kan vara väldigt lönsamt. Eller där nyanlända tas emot. HVB-hem kan ha vinster på upp till 20 procent första året de finns.

Livslönen ligger på mellan 15 till 25 miljoner för människor mellan gymnasiet och 85 års ålder. Det lönar sig inte särskilt att arbeta ihop tillräckligt för att spara till de åren, som kommer efter 85 år då de flesta ändå inte lever. Och det går knappast att bli miljonär om man har en barnaskara att ta hand om. Det kostar kring 1,5 miljon kronor per barn att ta hand om dem till vuxen ålder. 

Men om var och en av oss enbart tänkte ekonomiskt skulle vi leva i en väldigt tråkig värld. Så lev så glädjen överväger i livet och gör det ni tycker om i första hand. Så att livspusslet går ihop och uppskatta att livet är stort och mirakulöst. Det finns stora värden i naturen, vänskap och familj, som det inte går att sätta prislappar på. Gläd dig åt att du finns och har bidragit med något till gemenskapen innan det är dags att lämna denna jord.
Den här syrenbusken är inte värd något alls
i kronor och ören, men den har skänkt
stor glädje under många år. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar